AZ EPSON ÉS A KÖRNYEZET

Az Epson és a környezet

Az Epson és a környezet

Mindannyian szerepet játszunk egy jobb jövő építésében. Fenntartható vállalatnak lenni azt jelenti az Epson számára, hogy szervezetünk minden vonatkozására tudatosan odafigyelünk – a legkisebb villanykörtétől a legnagyobb gyárig. Elősegíti az innovációt, ösztönzi a növekedésünket, motiválja a munkaerőt, és végső soron hozzájárul a társadalom jólétéhez. Lényeges része továbbá annak is, ahogyan partnereinkkel együttműködünk az ellátási láncban.

Environmental Vision 2050

Az Epson célja olyan nélkülözhetetlen vállalattá válni, amely hatékony, kompakt és precíziós technológiáival megteremti a fenntarthatóságot egy körforgásos gazdaságban

Az Epson a 2050. évre szén-dioxid-negatív és föld alatti erőforrás1 mentes lesz, hogy fenntarthatóvá váljon, és gazdagítsa a közösségeket.

„Elköteleztük magunkat amellett, hogy az Európában működő vállalatok számára egyértelmű „zöld választást” kínáljunk az általuk használt termékek körében” – mondta Yoshiro Nagafusa, az Epson Europe elnöke. „Naponta hallom az ügyfelektől a környezet számára jobb, költséghatékony és hatékony technológiák iránti igényüket. Ez az, amit az Epson nyújtott, és az elért eredmény a halmozódó előnyök mellett üzleti ügyfeleinknek köszönhető, akik úgy döntöttek, hogy lézeres technológiáról tintasugaras technológiára váltanak.”

2008-ban az Epson létrehozta az Environmental Vision 2050 programot, a 2050. évre vonatkozó környezetvédelmi céljainkról tett nyilatkozatot. A világ azóta megváltozott. A társadalmi fenntarthatóság elérésére irányuló globális erőfeszítések gyorsulnak, az Egyesült Nemzetek Szervezete elfogadta a fenntartható fejlődési célokat (SDG-ket), a párizsi egyezmény pedig felvázolta a szénmentesítés irányába mutató utat. Ezen változások fényében az Epson 2018-ban felülvizsgálta a jövőképet, és három intézkedést határozott meg, amelyeket a vállalatnak meg kell tennie.

2021 márciusában az Epson ismét átdolgozta a jövőképet, és konkrét célokat tűzött ki, amelyek tükrözik az Epson jelentős elkötelezettségét az olyan jelentős társadalmi problémák megoldása iránt, mint a dekarbonizáció és az erőforrások újrahasznosítása.

Az Epson a párizsi egyezmény 1,5°C-os forgatókönyvével és a Science Based Targets kezdeményezés (SBTi) kritériumaival összhangban 2030-ig megvalósítandó célokat tűzött ki az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére.

Főbb feltételek

2025. évi célok

2025. évi vállalati jövőképünk részeként hatékony, kompakt és precíziós technológiák felhasználásával szeretnénk hozzájárulni a fenntartható társadalom fejlődéséhez, hogy csökkentsük a termékek és szolgáltatások azok teljes életciklusa során gyakorolt környezeti hatását.

A nagyvállalatok, mint az Epson, képesek a változást a lehető leggyorsabban megvalósítani, mivel a globális ellátási láncok egészén és a termékfejlesztésen keresztül megvalósított elérésük révén biztosíthatják, hogy a körforgásos gazdasági modell valósággá váljon. A nyomtatót még a mai digitálisan működő világban is nélkülözhetetlen üzleti eszköznek tartja az EU5² munkavállalóinak 77%-a. A kutatások azt is megerősítik, hogy a digitális képernyőkhöz képest jobb megértés, koncentráció és alacsonyabb terhelési szint tapasztalható a nyomtatott szöveg olvasása során³. Például WorkForce Pro tintasugaras nyomtatóink most akár 96%-kal kevesebb energiát használnak fel, akár 94%-kal kevesebb hulladékot termelnek, és akár 92%-kal kevesebb CO₂-t bocsátanak ki, mint a hasonló lézernyomtatók⁴.

A meglévő termékek tervezésének és teljesítményének javítása mellett a körforgásos gazdaság alapelveinek alkalmazása miatt az Epsonnak új fényben kell átgondolnia üzleti tevékenységét. Megkezdtük a körforgásos gazdaság projektünket annak biztosítása érdekében, hogy ez a gondolkodási modell tükröződjön a vállalat és a közösség egészén belül, ahol dolgozunk; ilyen például a nyomtatópatronok újrahasznosítása az Epson Telfordnál és a harmadik fél általi tanúsítás folyamataink során.

Válogatás eddig elért eredményeinkből

Célok

Céljaink fontossága Európában

Az Epson „A zöld választás” című európai fenntarthatósági jelentése megfogalmazza elkötelezettségét a vállalati társadalmi felelősségvállalás iránt az egész vállalkozás területén. Kiemeli az Epson európai szervezetén belül az energia-, víz- és CO2-megtakarítás terén tett erőfeszítéseket, fenntarthatóság iránti elkötelezettségét az egész ellátási lánc és a gyártás területén, valamint a környezettudatos termékek létrehozása iránti elkötelezettségét, amelyek lehetővé teszik a vállalkozások számára, hogy csökkentsék ökológiai lábnyomukat.

Környezetvédelmi előzmények

Az Epson környezetvédelmi projektjeinek története egy kötelező környezetszennyezés-csökkentési programmal kezdődött, amely négy évtizeden keresztül sikeresen futott. A '90-es évek végére az Epson az elért eredményeket az évente kiadott környezeti jelentésben tette közzé. Az új évezred kezdetétől az Epson kiszélesítette tevékenységeit, és aktívan részt vesz újraerdősítési projektekben, energiaszabályozási és zéró kibocsátási programokban egyaránt. Tudjon meg többet az Epson egyes környezetvédelmi mérföldköveiről alább.

Harmónia, együttműködés és környezetvédelmi elkötelezettség

Az Epsont 1942-ben alapították Suwa városában, a Nagano prefektúra gazdag természeti környezetében. Vállalatunk alappillére mindig is a vállalatunkat körülvevő közösségekkel való harmonikus együttműködés volt, és bár működésünk globálissá vált, ennek ellenére a környezet iránti tiszteleten alapuló kultúránk soha nem ingott meg. Ennek tanújelét is adtuk 1988-ban, amikor az Epson lett a világ első vállalata, amely bejelentette, hogy kiküszöböli az ózonkárosító klór-fluor-karbonokat (CFC-ket) a működési folyamataiból.

1942 - 2010+

Nálunk az Epsonnál a társadalom és a környezet iránti elkötelezettség a technológiai fejlődés mozgatórugója. A felesleges körök helyett a lényegre összpontosítunk, s ezáltal értéket teremtünk. Ezt a szemléletet követve az Epson mindig is arra törekedett, hogy megfeleljen a fenntarthatósági igényeknek, és ez a jövőben is így marad.

Életciklus-szemlélet

Az első vázlattól kezdve egészen a terméknek az újrahasznosítási folyamatba: való belépéséig: Minden termékünk az ökológiailag fenntartható életciklus figyelembevételével lett kifejlesztve. Ez a kulcsstratégia minden környezetbarát termékünk esetében, és ez a stratégia magával viszi a környezetre gyakorolt hatásunk csökkentésére tett erőfeszítéseinket a gyárkapuinkon túlra, az Ön irodájába és otthonába is.

Konkrét célokat tűzünk ki a terméktervezési szakaszban elérendő környezetvédelmi specifikációk terén. Továbbá bevezettünk egy környezetvédelmi szempontú tervezés (design-for-environment, DfE) folyamatot, amelyben értékeljük, hogy mennyire jól teljesítettünk a tervezési szakaszban és azt követően.

Környezetgazdálkodás

Mindannyian szerepet játszunk egy jobb jövő építésében. Fenntartható vállalatnak lenni azt jelenti az Epson számára, hogy szervezetünk minden vonatkozására tudatosan odafigyelünk – a legkisebb villanykörtétől a legnagyobb gyárig.

Az Epson Csoporton belüli üzleti egységek saját környezetvédelmi akcióterveket hoznak létre, és a tevékenységeket környezetvédelmi irányítási rendszer segítségével végzik. Belső értékeléseket végzünk, hogy ellenőrizhessük a teljesítményt a tervekhez képest, és szükség esetén korrekciós intézkedéseket tehessünk.

Céljaink a következők:

Új perspektíva

Elkötelezettségünk nem ér véget az Epson gyártóüzemeinek kapuinál. Erőfeszítéseink már hatással vannak vásárlóink és üzleti partnereink mindennapi munkavégzési rutinjaira is.

Kép „Föld csillog a napsütésben" © ESA/NASA

Termékek

Az Epson elkötelezett a környezettudatos termékek gyártása iránt, ami annyit tesz, hogy a fenntarthatóságot tartjuk szem előtt az ötlet megszületésétől a gyártás befejezéséig. A környezetbarát kialakítás mellett ez azt is jelenti, hogy teljes termékválasztékunkban kiküszöböljük a veszélyes anyagokat.

Az Epson ügyfél potenciális energiaköltség-megtakarítása⁶

Epson üzleti tintasugaras nyomtatókra váltva ügyfeleink akár 65,7 millió eurót spórolhattak volna az energiaköltségeiken, illetve akár 124 000 tonna CO2-kibocsátást takaríthattak volna meg két év alatt.

Környezettudatos termékek

Termelés

Szabályzataink működésének egyik fő terepe a gyártási folyamataink ökológiai szempontok szerinti optimalizálása. Különösen fontos számunkra a globális felmelegedés megelőzése, a káros anyagok kibocsátásának csökkentése és a vegyi anyagok ellenőrzés alatt tartása. Továbbá nagy erőfeszítéseket teszünk olyan kérdésekkel kapcsolatban, mint a szállítási rendszer fejlesztése, a jól megtervezett víz- és egyéb anyagkezelő rendszer üzemeltetése és a környezetvédelmi kockázat kezelése.

A környezet – folyamataink középpontjában

Az Epson Telford a Seiko Epson környezetvédelmi tevékenységeinek élvonalában áll, és a vállalatcsoport első olyan telephelye volt, amely megkapta az ISO14001 minősítést.

1996 óta ISO 14001 tanúsítvánnyal rendelkezve keretet biztosított a tevékenységeink irányításához, és rendszeres auditokat hajt végre annak érdekében, hogy a fejlesztések ne csak megtörténjenek, hanem fenn is maradjanak. A folyamatos fejlődés kultúrája jár át mindent, amit csak teszünk.

Termékek újrahasznosítása

Termékeink felelősségteljes és hatékony feldolgozása az élettartamuk után fontos szempont vásárlóink és üzleti partnereink számára.

Fontosságát jól mutatja, hogy már a termékeink tervezési szakaszaiban is figyelembe veszünk újrahasznosítási stratégiákat. Valamennyi késztermékünk megfelel a 2005-ös WEEE irányelvnek. A cserélhető termékek, például a patronok esetében olyan visszagyűjtési rendszert hoztunk létre, amely biztosítja az üres patronok biztonságos visszajuttatását az Epsonhoz.

Az értékes környezetvédelmi erőforrások megőrzése és a hulladékmennyiség csökkentése érdekében a lehető legtöbb termék és kellék visszagyűjtésére és újrahasznosítására törekszünk.

Ökoközösség

Kötelességünknek érezzük, hogy támogatást nyújtsunk és közvetítsük stratégiáinkat a globális közösség számára. Vásárlóinkkal és üzleti partnereinkkel olyan programokat hozunk létre és olyan programokban veszünk részt, amelyek tudatosítják az ökológiai szemléletet és a felelősségvállalást olyan területeken, mint az ökotudatos vállalati polgárság, az ökotechnológiák, az ökokommunikáció vagy az ökonevelés.

Környezetvédelmi információk

A vállalat társadalmi felelősségvállalásának (CSR) megfelelően az a célunk, hogy olyan értékek biztosításával találjunk megoldást a környezetvédelmi problémákra, amelyek felülmúlják ügyfeleink és a társadalom elvárásait.

EU megfelelőségi nyilatkozat

Az Epson megfelelőségi dokumentumai online elérhetők, és terméktípus és termék szerint kereshetők.

¹ Nem megújuló erőforrások, például olaj és fémek

² 3 639 informatikai döntéshozó és alkalmazott Franciaországban, Németországban, Spanyolországban, Olaszországban és az Egyesült Királyságban, FTI Consulting, az Epson megbízásából a 2015. évben.

³ Wastlund, Reinikka, Norlander és Archer, 2005: http://www.radford.act.edu.au/storage/reading-on-screens-v-paper.pdf.

⁴ Ha szeretné megérteni ezeket a számokat, és hogy ezek milyen előnyökkel járhatnak vállalkozása számára, kérjük, látogasson el ide: www.epson.eu/maketheswitch.

⁵ Csak kis mennyiségű vizet használ fel annak érdekében, hogy egy bizonyos páratartalom-szintet tartson fenn a rendszerben.

⁶ Az elmúlt két naptári évben (CY16, CY17) értékesített Epson üzleti tintasugaras nyomtatók alapján számítva 6 EU piacon, a termékek négyéves átlagos használata során.
A számítási módszertant a TÜV Rheinland igazolta.

⁷ További információért látogasson el a www.epson.eu/maketheswitch oldalra.

⁸ Piaci részesedés ipari SCARA robotok árbevétele alapján, 2011-2016. (Forrás: Fuji Keizai „2012 - 2017 Worldwide Robot Market and Future Outlook”)

⁹ Az Epson LS3 SCARA robottal összehasonlítva

¹⁰ Összehasonlítás Ethernethez csatlakoztatva (230 V)

¹¹ Ezt a terméket a Seiko Watch Corporation értékesíti.

¹² A 2012-ben kiadott 7X sorozat modelljeinek órafejéhez (tokjához) képest.