Play
80 évvel a hátunk mögött

Az Epson a természet pompájából emelkedett ki a Szuva-tó partján.

Az ökoszisztémával való kapcsolatunk máig meghatározó a vállalatunk számára.
Egyesek szerint az innovatív, új termékek fejlesztését elősegítő technológiáknak hozzá kell járulniuk a virágzó környezethez.
Az Epson egyedi, hatékony, kompakt és precíziós technológiái ezt a filozófiát képviselik. A vérünkben van.
A kreativitás és az egymást követő kihívások története az óraalkatrészek összeszerelésére vezethető vissza, ami számos világelső termékért felelős technológia kifejlesztését eredményezte.

A nyomtatóktól és projektoroktól kezdve a robotokig és a viselhető eszközökig technológiáink világszerte teszik tökéletesebbé az életünket.
2022-ben ünnepeljük az Epson fennállásának 80. évfordulóját. Ígérjük, hogy továbbra is szolgáljuk a társadalmat és a bolygónkat, továbbá olyan fenntartható jövőt teremtünk, amely gazdagítja az emberek életét.

Yasunori Ogawa

Elnök, Seiko Epson Corporation

Üzenet

A Seiko Epson Corporation 2022-ben ünnepli fennállásának 80. évfordulóját. Szeretnénk őszinte köszönetet mondani számtalan ügyfelünknek és részvényeseinknek a támogatásukért.

Az Epson karóraalkatrész-gyártóként kezdte pályafutását a Szuva-tó partján. A vállalat alapítója megfogadta, hogy soha nem szennyezi a Szuva-tavat, és ezt a fogadalmát a mai napig tiszteletben tartjuk.

Az Epsonnál mindig is a kreativitásra törekedtünk, ezért folyamatos inspirációt jelentett a számunkra, hogy olyan termékeket, illetve szolgáltatásokat nyújtsunk, amelyek világszerte meghaladják az ügyfeleink elvárásait azáltal, hogy a vállalat 1942-es megalapítása óta kifejlesztett, majd tovább tökéletesített hatékony, kompakt és precíziós technológiákra támaszkodunk.

2021 márciusában frissítettük vállalati jövőképünket - az Epson 25 modellt - és azóta az Epson 25 Renewed program szerint működünk, amely a „fenntarthatóság elérését és a közösségek gazdagítását” határozza meg követendő célként. A múltban arra törekedtünk, hogy hatékony technológiáinkkal innovatív termékeket hozzunk létre. A továbbiakban is azon fáradozunk, hogy technológiáinkkal a társadalmi problémák megoldását szolgáljuk, különös tekintettel a globális környezetvédelmi kihívások leküzdésére.

Vállalatunk célja, úgy vélem, hogy hozzájáruljon a társadalom és a munkavállalók boldogságához. Hiszek benne, hogy e kettő egymástól elválaszthatatlan. Ha gondoskodunk a munkavállalóinkról és hozzájárulunk a társadalom jóllétéhez, az bizalmat és büszkeséget szül a vállalaton belül, ami arra ösztönöz minket, hogy még többet nyújtsunk a társadalom számára.

Továbbra is együtt fogunk működni számos érdekelt féllel a társadalmi problémák megoldása, a fenntarthatóság elérése és az életminőség javítása érdekében világszerte.

1. fejezet

Szuva, ahol minden elkezdődött. A természet a tanítómesterünk.

Mindenkinek megvan a maga szülővárosa.
Nekünk is.
Szuva az, Japán szívében.
Történetünk egy régi miszo raktárban kezdődött,
Hisao Yamazaki és kilenc alkalmazottja elképzelése nyomán.
Utunk itt vette kezdetét, a Szuva-tó körül,
a Yatsugatake-hegység vidékén.
A mai napig inspirál bennünket ez a táj.

Szuva rengeteg mindent tanított nekünk.
Megtanított arra, hogyan kell a természettel harmóniában élni,
amely tudást generációról generációra adunk át.
Az itt élők mindig is keményen megküzdöttek mindenért
ebben a kihívást jelentő környezetben
az Omiwatari törésvonal mentén húzódó
Szuva-tó jeges felszínén.
Ezen a vidéken mindent átjár a téli hideg
és a keménység, amelyet már az őseink is ismertek.
De ahelyett, hogy megfutamodtak volna, megszelídítették a tájat,
ünnepelve a Földet, a Természetet, illetve Szuvát,
és harmóniában éltek a tóval, valamint a hegyekkel.

Akkoriban ez az életforma egészen természetesnek számított, s természetes számunkra ma is.
Ebben rejlik a kézműves mesterségünk szellemisége, csakúgy, mint a minőségünk titka.

Cikk

A kezdetek: A Szuva-tó partjai, Nagano prefektúra.
A természet harmóniájával készülő termékek

Az Epson nyolc évtizeddel ezelőtt indult útjára, óraalkatrészek összeszerelésével.

A Japánban található Nagano prefektúra buja növényvilággal, a Japán Alpok fenséges csúcsaival és változatos élővilágával büszkélkedhet. A Daiwa Kogyo – az Epson elődjeként – 1942. május 18-án kezdte meg itt a működését, Nagano legnagyobb tavának, a Szuva-tónak a partján.

A környék lakói ősidők óta tisztelték a tó természeti környezetét, a falvakban és a hegyeken élők pedig hálásak voltak a föld adományaiért. A Szuva-tó egyszerre testesíti meg a természet szépségét és szigorúságát – valamint a környezet szentségét. A vidék a kezdetektől fogva gondoskodik Szuva lakosairól. Több mint 2000 évvel ezelőtt, a Jomon-korszakban, a lakosok a Szuva vizében halásztak, és jeget is bányásztak belőle, hogy a tavon keresztül elszállítsák. A Szuva-tó sok éven át központi szerepet játszott a mindennapok túlélésében.

Mivel a hideg, zord tél akadályozta a gazdálkodást, így Szuva lakói vadászni kényszerültek, s a hegy kínálta élelmet fogyasztották, megtanulván, hogyan is lehet együtt élni a természettel. Ez a fajta szoros kapcsolat mindmáig fennáll. Szuva lakói olyan úttörők voltak, akik tiszteletben tartották a környezetüket.

Ma az Epson világszerte mintegy 77 000 embert foglalkoztat, globális vállalati forgalma pedig meghaladja az egymilliárd jent. Mégis egy olyan régi, átalakított miszo raktárból indult az útjára, ahol óraalkatrészeket szereltek össze.

A tiszta víz és a friss levegő tökéletes volt. Ez a két elem tökéletes környezetet teremtett a precíziós műszerek gyártásához.

A régió azonban soha nem volt különösebben gazdag, mígnem Hisao Yamazaki, a vállalat alapítója, meg nem látta a helyszín kínálta lehetőséget egy üzemben, ahol egykor a nyers selyemipar virágzott. Szemei előtt egy olyan új iparág lebegett, amely képes lesz visszaadni a terület és a helyiek életerejét. Yamazaki később visszatért Szuvába, hogy átvegye a családi vállalkozást.

Szuva polgármesterével és más prominens üzleti vezetőkkel együtt Yamazaki megkereste Shoji Hattorit, a Daini Seikosha (ma Seiko Instruments) ügyvezető igazgatóját azzal az ötlettel, hogy precíziós műszereket fejlesztenének.

A csoport úgy vélte, hogy Szuva éghajlata éppen olyan, mint Svájcé, az alacsony nyári páratartalom révén pedig tökéletes környezetet biztosítana a precíziós ipar számára. Úgy gondolták, hogy Szuva lehet a kelet Svájca, és kezdetét vette a karórák összeszerelése. A vállalatnak eredetileg mindössze kilenc alkalmazottja volt.

Hisao Yamazaki jövőképe ma sem vesztett az értékéből.

Yamazaki a japán óraipar megteremtése iránti szenvedélyéből adódóan kezdett alkatrészeket gyűjteni az 1940-es évek végén. Amikor híján volt egyes alkatrészeknek, maga állította elő azokat. 1946. január 21-re virradóra négy órához voltak meg az alkatrészei, amelyeket az éjszakába nyúló összeszerelési munkálatokat követően másnapra már el is készített.

A négy órából ugyan csak kettő működött, mégis ez alapozta meg az Epson kísérletezés melletti elkötelezettségét.

Yamazaki erős elszántságról tett tanúbizonyságot, amikor kijelentette: „A szívemet és a lelkemet fogom beleadni. Mindannyiunknak össze kell fognunk, hogy az üzlet itt is gyökeret verjen.”

Érzelemdús kitöréséből máig inspirációt merít az Epson. Shoji Hattori, akit később elnöknek választottak, úgy jellemezte Yamazakit, mint a tisztesség és az erőfeszítés emberét. Yamazaki hozzáállása máig áthatja az Epson vállalati kultúráját.

2. fejezet

Mi itt a Seiko Epsonnál elkötelezettek vagyunk amellett, hogy termékeink gyártása során hozzájáruljunk a környezet védelméhez.
Ezt az ígéretet tettük Szuvának.

Egy olyan földterületen jöttünk létre, amelyet körülvett a természet pompája, lábunk alatt pedig egy tó húzódott. Még azok is, akik csupán ezt a helyet ismerték, könnyen megérthették a természet szépségét. A cég alapítója, Hisao Yamazaki fogadalmat tett, hogy soha nem szennyezi a Szuva-tavat, hanem megőrzi annak eredeti pompáját. A természet fenségessége ellenére törékeny és sérülékeny, és függetlenül attól, hogy milyen mesteri alkotásokat állítunk elő, az értéke csökkenni fog, ha közben pusztítjuk a természetet.

Mi a közösségünkkel és természetünkkel harmóniában születettünk. A Szuva-tó több millió évvel ezelőtt alakult ki tektonikus lemeztevékenység nyomán. Szuva természetesen saját múlttal és jelennel rendelkezik. Yamazaki a Szuva-tónak tett egy ígéretet a területen való gyártási lehetőségért cserébe. Generációkon átívelő jövőképe meghatározó volt az értékeink meghatározása során. A természet nélkül vállalatunknak nem lenne létjogosultsága.

Ha körülnézünk, magasan az égbe meredő fákat látunk. Figyelmes hallgatással felfedezhetjük a mindent betöltő életet. A Szuva-tó még ma is ragyogó látvány. A természet adománya a megfelelő helyen és a megfelelő időben. Miközben szakértelmünk a világ valamennyi szegletébe eljutott, mi továbbra is alkotunk, és a legnehezebb globális problémákkal foglalkozunk.

Gyártó tevékenységet folytatunk, harmóniában a természettel.

Alapításunk óta az a küldetésünk, hogy hozzájáruljunk a környezetünkhöz, és a természettel összhangban állítsuk elő a termékeinket.

„Soha nem szennyezhetjük a Szuva-tavat.” Ezek voltak alapítónk, Hisao Yamazaki szavai. Ahhoz, hogy vállalkozásunkat a természetbe ágyazott tóparton fejleszthessük, harmonikus kapcsolatot alakítottunk ki a helyi közösséggel, és a környezet megóvásán dolgoztunk – ez volt a küldetésünk a kezdetektől fogva.

Szennyvizünket a Szuva-tó megóvása érdekében tisztítjuk, és az 1970-es években a szennyezés megelőzése érdekében a törvényi és hatósági határértékeknél szigorúbb, házon belüli, önkéntes környezetvédelmi előírásokat állapítottunk meg.

Gyártóként tisztában vagyunk azzal, hogy az új termékek létrehozása és szállítása gyakran negatívan hat a környezetre. A környezetvédelem és a működés egyensúlyát azonban mindig is szem előtt tartottuk a Seiko Epson üzleti tevékenységei során. Kultúránk generációkon keresztül öröklődött, és megmaradt érintetlenül, miközben a globális üzletágunk tovább fejlődött és terjeszkedett.

A technológia és az információ kevés értéket képvisel emberségesség és kreativitás nélkül.

Az 1980-as években, amikor az ózonréteget fenyegető kockázatok tudatosítása napirendre került, a Seiko Epson lett az első vállalat a világon, amely vállalta, hogy CFC-mentes lesz. Tsuneya Nakamura, egy korábbi vezérigazgatónk így nyilatkozott: „Nem használhatunk semmi olyasmit, amiről tudjuk, hogy árt a környezetnek. A technológia és az információ önmagukban nem jelentenek értéket, és csupán az emberségesség és a kreativitás révén válnak hasznossá, illetve értékessé, az azokat használó emberek kezében.” 1992-ben a vállalat sikeresen kiiktatta a kérdéses CFC-ket Japánban, majd a rá következő évben a világ teljes egészében.

Nakamura így nyilatkozott: „Hatékony alternatíva hiányában a CFC-mentes tevékenységeinket az egyértelmű siker reménye nélkül is folytattuk, megkérdőjelezvén mindent, ami lehetségesnek tűnt. Megkaptuk az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynökségének a sztratoszférikus ózon védelméért járó díját, amelyet Washingtonban vettem át, valamennyi alkalmazottunk nevében. Ez valóban emlékezetes pillanat volt.”

Megalapításunk után nyolcvan évvel a meggyőződéseink és az értékeink még mindig makacsul tartják magukat. 2016-ban piacra dobtuk PaperLab A-8000 névre keresztelt gépünket, egy olyan irodai papírgyártó rendszert, amely a bizalmas papíralapú dokumentumok megsemmisítésével száraz eljárással hasznosítja újra a papírt, takarékosan bánva az egyik értékes erőforrásunkkal, a vízzel.

A fenntarthatóság a hosszú távú jövőképünk részét képezi. A 2050-es környezetvédelmi jövőképünk szerint szén-dioxid-negatívvá és földalatti erőforrás-mentessé fogunk válni – ez a mi nagyra törő célunk, amelyet el kívánunk érni.

Milyen társadalmi problémákat vagyunk képesek megoldani a technológiánk révén?

Olyan kisvállalkozásként, amely egy természeti szempontból gazdag területen született, és a helyi közösséggel való együttműködésben növekedett, ma is a társadalmi problémák megoldásán dolgozunk.
Azok a gondolatok, amelyek vállalatunkat a megalakulása óta vezérelték, továbbra is szilárdan tartják magukat a jelenlegi vezetési filozófiánkban, amit úgy tudnánk összefoglalni, hogy „a Föld a barátunk”.

3. fejezet

Mi voltunk a világ pontos ideje.

1959-et írtunk, amikor a legfontosabb projektünk a kezdetét vette. Az 59A projekt újradefiniálta az órák szerkezetét, a mechanikus óráktól az új technológiákig. Célunk a következő volt: a nagy pontosságú órák következő generációjának megalkotása a sportversenyek megváltoztatása jegyében. Így jutottunk el a világ első kvarcórájához, valamint a kompakt, hatékony és precíziós technológiáinkhoz. Ezt a fajta gondolkodásmódot ma is őrizzük.

Minden egy álommal kezdődött, hogy megváltoztassuk a világot. Részt vettünk egy Svájcban megrendezett nemzetközi óraversenyen, a mechanikus óragyártás központjában. Első próbálkozásunk a karórák terén kudarcba fulladt, de ez arra ösztönzött minket, hogy továbblépjünk. Később a munkatársak fáradhatatlan erőfeszítéseinek köszönhetően még pontosabb órákat sikerült létrehoznunk, begyűjtve a világ legnívósabb díjait.

Számunkra a történet azonban nem a díjakról szól. Mi azt tartjuk szem előtt, hogy az embereknek számára szerte a világon mi legyünk a pontos idő. Ezért vezettük be kvarctechnológiánkat, amely a kompakt, hatékony és precíziós technológiákra való törekvésünk gyümölcse. Mára ez a szabadalmaztatott technológia az egész világon elterjedt, és mindenkinek pontosabb időt biztosít. Hiszünk abban, hogy az idő nem tartozik senkihez, hanem mindannyiunké. Sok év telt el azóta, de a kompakt, hatékony és precíz technológiára való törekvésünk továbbra is tartja magát.

Körültekintő óragyártás. A kihívás, hogy a legjobbak legyünk, pontosságot követel a részünkről. A válasz pedig erre a kihívásra a hatékony, kompakt és precíziós technológiákban rejlik.

A hatékony, kompakt és precíziós technológiák hátterében húzódó gondolkodásmód.

Vállalatunk mindig is arra törekedett, hogy olyan gyártási technológiákat tervezzen és állítson elő, amelyekkel energiát, időt, erőfeszítést és helyet takaríthatunk meg.

A 20. század közepén az órák több energiát igényeltek, nagyobbak és pontatlanabbak voltak, mint a mai társaik. A célunk az volt, hogy kisebbé, pontosabbá és hatékonyabbá tegyük őket.

Ennek eredményeképpen a Seiko órák kényelmet garantálnak, és színesebbé teszik az életünket. Az Epson munkatársai a hatékony, kompakt és precíz technológiák elsajátítására törekszenek, és ezeket a termékek és a világ számára is elérhetővé kívánják tenni.

1945 után a Daiwa Kogyo és a Daini Seikosha szuvai üzeme, amely 1959-ben egyesült a Suwa Seikosha égisze alatt, megkezdte a karórák teljes körű gyártását. 1959-ben néhány kiváló mérnöknek köszönhetően a vállalat kifejlesztette Japán első eredeti tervezésű karóráját, a Marvelt. Országszerte elképesztő teljesítménynek tartották a pontosságát és minőségét, így a Marvel elhódította az első öt helyet a Japán Nemzetközi Kereskedelmi és Ipari Minisztériuma által meghirdetett, a hazai időmérők kiértékelésére létrehozott minőség-összehasonlító vizsgálat során.

1958-ra a vállalat az első kilenc helyet szerezte meg a Nemzetközi Időmérők Minőségi Összehasonlító Vizsgálóbizottságának értékelésében. A Seiko Epson azonban soha nem elégedett meg a fennálló helyzettel, és arra törekedett, hogy globális szinten is vezető szerepet töltsön be.

Az 59A projekt és a világ első kvarc karórájának megszületése.

Ez az esemény a hatékony, kompakt és precíziós technológiák kezdetét jelöli. Az 59A projekt (amely egy vállalaton belüli megnevezés) azt tűzte ki célul, hogy karórájával megreformálja az órakészítés folyamatát.

Neve az 1959-es évre utal, míg az „A” jelölés a projekt fontosságát jelzi. Három alapötleten dolgoztak: egy elektronikus hangvillás karórán, amelynek vonatkozásában egy másik vállalat már vezető szerepet tudhatott magáénak, egy elektromos billegővel működő órán és egy kvarc időmérőn, amely akkoriban szekrénnyi méreteket öltött.

Mivel az első két ötletnek több gyenge pontja is volt, az erőfeszítések a kvarcóra összpontosultak, amely később forradalmasította az óragyártás menetét. Ugyan az első saját fejlesztésű kvarcórák még az asztali órák méreteiben készültek, a vállalat egymás után nevezte be az időmérőket a svájci Neuchâtel-i Kronométer Versenyre, amely abszolút mércének számított az időmérők terén. Miközben a vállalat folyamatosan a méretek csökkentésére és a pontosság fokozására törekedett, a tengeri kronométer kategóriában több díjjal is jutalmazták, hozzájárulva az új szabványok megszületéséhez. Míg az Obszervatórium Kronométer Versenyen finomította a technológiáját, a vállalat sikereket ért el a méretek csökkentése és az energiahatékonyság növelése terén, az olyan gyakorlati alkalmazások révén, melyekhez az antarktiszi megfigyelőcsoport és a Sinkanszen gyorsvonat is hozzájárult. 1969-ben, tíz évvel az 59A projekt után a Seiko bemutatta a világ első kvarc karóráját, a Seiko Quartz Astron 35SQ-t.

A gyártás automatizálása és bővítése tette lehetővé a globális méretű tömegtermelést.

Egy pillanatra a gyártás felé fordítva a figyelmünket, a Seiko Epson az 1960-as évek közepére korszerűsítette a tervezést, a munkamegosztást (Belt-Line) és az automatizált összeszerelést, mivel a nagy fokú pontosság magas szintű koordinációt igényelt. Jelenlegi gyártási megoldásaink – vagy a robotika – egy automatizált technológiára vezethetők vissza. 1983-ban a vállalat megkezdte a precíziós összeszerelő robotok külsős értékesítését, tovább bővítve a folyamatokat, egészen 2009-ig. Később megjelentek a kompakt 6-tengelyes robotok, amelyek már optimális teljesítményt kínáltak a kis alkatrészek precíziós összeszereléséhez.

Ahogy az automatizálás fejlődött az óragyártás terén, a Seiko Epson úgy lett világelső a karórák gyártásában.

A technológia azért van, hogy mindenkit szolgáljon, nem csupán néhány kiválasztottat

A vállalat nem csak a kvarcóra-technológia fejlesztésében jeleskedett, hanem folytatta a mechanikus órák pontosságát célzó fejlesztéseit is, nagy nevekkel kelve versenyre a Neuchâtel-i Kronométer Versenyen. 1964-ben a Seiko benevezte első mechanikus óráját, és igen gyengén, a 144. helyen végzett.

A gyenge eredmény ugyanakkor további fejlesztésekre sarkallta a vállalatot, és 1968-ban a genfi obszervatórium kronométer versenyén már a Seiko tudhatta magáénak az első helyeket a mechanikus karórák kategóriájában. Az erőfeszítés igazolta precíziós technológiánkat. A győztesek között ott szerepelt Kyoko Nakayama, az első nő, aki a Kortárs Kézműves Mester cím birtokosa lehetett, és az első nő a verseny hosszú történetében, aki nevezett rá, majd elnyerte a regulátoros kategória díját.

A precíziós versenyek olyanok, akár a Forma-1, és függetlenek a kereskedelmi termékektől. Annak érdekében, hogy minél több ember számára elérhetők legyenek a jobb termékek, az órák fejlesztéséhez használt technológia és a készségek a Grand Seiko márkában öltöttek testet.

Technológiánkat nem arra tartogattuk, hogy kompakt, hatékony és pontos órákat fejlesszünk néhány kiválasztott számára. Ehelyett hozzáférhetővé tettük, hogy mindenki élvezhesse a világszínvonalú, pontos órákat. A Japánban kifejlesztett kvarc karórák ennek eredményeként elterjedtek az egész világon, őrizve a pontos időt a világ lakosságának csuklóján.

A Seiko Epson ma is szilárdan hisz abban, hogy a technológia önmagában nem oldja meg a problémákat, hanem ahhoz az alkalmazottak gondolkodásmódja is szükséges.

A kompakt, hatékony és precíziós technológiák csökkentik a környezetre gyakorolt hatást, és ez a vállalati hozzáállás nemcsak az alkalmazottak, hanem a világ minden táján élő közösségek számára is bizalmat és reményt keltő.

4. fejezet

Ha még nem létezik, majd mi megcsináljuk.
Egész Japán felbolydult. Mi jeleztük a győztes időt.

Az 1964-es tekintélyes nemzetközi sportesemény izgalommal töltötte el az országot. A világ minden tájáról érkező sportolók ezekre a napokra edzettek és áldozták az életüket. A győzelem és a veszteség órákon, perceken és másodperceken múlt. A mi feladatunk volt az idő nyilvántartása. Ezt a következő szlogennel adtuk a világ tudtára: „Egy lépéssel előrébb járunk, mint a korábbi időmérő eszközök.”
A világ a keblére ölelte az újfajta pontosságot és sebességet, amely új korszakot jelentett a Világjátékok időmérésében. A siker pedig olyan újításokhoz vezetett a nyomtatás terén is, amelyek megváltoztatták a világot, beleértve az első kompakt, könnyű digitális nyomtatót és a kvarcórát.

Olyan kompakt, hatékony és precíziós technológiákat fejlesztettünk ki és vezettünk be, amelyek azelőtt soha nem látott kvarcóra-alkatrészek előállítására voltak alkalmasak. Soha nem egyszerű az alapoktól építkezni.

Nulláról egyre. Egyről a kettőre. A távolság ugyanaz, a különbség mégis óriási. Egyesek szerint Szuva és a tó körüli terület az Edo-korszakban végzett földrendezés során alakult ki. Az emberiség alakította ki ezt a területet. Mi megteremtjük azt, ami még hiányzik. Ez a szellemiség a gyártás hajtóereje az Epsonnál.

Ha még nem létezik, majd mi megcsináljuk.
A kreativitással és kihívásokkal teli légkör az, amelyben számos világújdonság megszületik.

A karóráktól a nyomtatókig: A Seiko Epson kevéssé ismert története.

Napjainkban, 2022-ben, a Seiko Epsont – vagy egyszerűen csak az Epsont – sokan a nyomtatóiról és projektorairól ismerik.

A Seiko Epson múltja az óragyártásban gyökerezik, de azt csak kevesen tudják, hogy mi vezetett az Epson üzleti terjeszkedéséhez. Az 1964-es nemzetközi sportesemény, amelyen a Seiko lett a hivatalos időmérő, vízválasztó pillanat volt a vállalat számára.

A versenyeredmények gyors és pontos mérése és rögzítése

Az esemény témája a tudomány volt, hivatalos időmérőként pedig a Seiko vállalatot jelölték, amely a következő szlogennel élt: „Egy lépéssel előrébb járunk, mint a korábbi időmérő eszközök.” A Seiko csoporthoz tartozó Epson, akkori nevén Suwa Seikosha, is szerephez jutott a Világjátékok során. A vállalat kifejlesztett egy kvarc-technológiával működő kristályos kronométert az 59A projekt alapján. Ezenkívül megalkotott és egy ideig forgalmazott egy nyomtatásra képes időzítő órát is. A kvarcoszcillátoros digitális stopperóra elektronikus időmérést, digitális kijelzőt és nyomtatási lehetőséget kínált.

Ezen újítások elmozdulást jelentettek a példátlan sebesség és pontosság irányába, a vállalat időmérési üzletága pedig virágzott. Az „első alkalom, hogy senki sem panaszkodott az időmérésre” kijelentés igen sokatmondó.

A sikereket követte a világ első kompakt, könnyű digitális nyomtatója, az EP-101 (1968). A következő évben megjelent a világ első kvarcórája, a Seiko Quartz Astron 35SQ.

Az EP-101 fejlesztése

Az 1964-es sporteseményt követő években a vállalat átfogó gyártóvá vált, amely saját marketinggel, értékesítéssel és szervizzel rendelkezett. Az 1960-as évek második felében, amikor megjelentek az elektronikus asztali számológépek, a vállalat az olyan kisméretű nyomtatókra összpontosított, amelyek potenciálisan alkalmazhatók voltak ebben a kategóriában. Ennek eredménye volt az EP-101 kereskedelmi forgalomba hozatala 1968-ban.

Az EP-101 új korszakot nyitott a digitális nyomtatásban. A nyomtató elég könnyű és kicsi volt ahhoz, hogy elférjen az ember tenyerében. Ráadásul a hagyományos nyomtatók teljesítményének 1/20-át használta fel. Az Epson a nyomtatót a „ha nem létezik, majd mi megcsináljuk” szellemiségben fejlesztette ki. Az információs berendezések területén ez a koncepció lehetőséget adott a vállalat kompakt, hatékony és precíziós technológiáinak alkalmazására, amelyeket az óragyártás során dolgozott ki. Az EP-101 felülmúlta a várakozásokat, és összesen 1,44 millió darabot adtak el belőle.

A nemzetközi sportesemények gyors és pontos időmérésére használt EP-101-es nyomtatásra képes időmérő kifejlesztése alapozta meg a vállalat mai fő tevékenységét: a nyomtatási megoldásokat.

A status quo soha nem lehet kielégítő. A legmagasabb szintű szakértelem.

A kvarc karóra kifejlesztését jelentő kihívás továbbra is ott lógott a levegőben. A cél az volt, hogy a kvarcórát egy karóra méretére zsugorítsák, helyet és energiát takarítva meg ezáltal. E cél eléréséhez a vállalatnak számos akadályt kellett leküzdenie. Egészen pontosan kristályoszcillátort, elektronikus áramköröket és motorokat kellett gyártania olyan méretekben, amelyek addig nem léteztek. Az Epson végül házon belül készítette el ezeket, mivel a külső forrásból történő beszerzésük újabb és újabb problémákat vetett volna fel.

1969-ben a vállalat bemutatta a világ első kvarc karóráját, a Seiko Quartz Astront. Ez az időmérés új korszakát nyitotta meg, amelyet számos más eredmény és elismerés követett, köztük a tekintélyes IEEE Milestone Award (2004) és a Heritage of Future Technology (2018 és 2019), elismervén a vállalat hozzájárulását a világ technológiai fejlődéséhez. Az eredmények közé tartozik az 1978-ban bemutatott első, hat számjegyű kijelzővel ellátott LCD digitális kvarcóra is.

A nyomtatásra képes időmérőtől és az EP-101-től kezdve a kvarc karóra forgalmazásáig valamennyi termék az innovációt képviseli. Ha valami nem létezik, mi magunk állítjuk elő. A kihívások leküzdése és a kreativitás szellemisége soha nem vesztett erejéből és még ma is meghatározó.

5. fejezet

A kihívások leküzdése és a kreativitás szellemisége tovább él.
Mindig, örökkön örökké, Önnel.

Az első digitális nyomtató, az EP-101, új értéket teremtett a világ számára.
Az Epson név tükrözi azon törekvésünket, hogy olyan nyomtatókat hozzunk létre, amelyek képesek az EP-101 nyomdokaiba lépni. Az EP az örökségünk. Azóta számtalan termékkel ajándékoztuk meg a világot, Japán határain túl is.

Megalapoztuk az otthoni fotónyomtatás kultúráját, és megteremtettük a nagyképernyős irodai prezentációk univerzumát. Az út azonban a csúcs után is folytatódik. A törekvések nem olyan dolgok, amelyekről mások dönthetnek. Mi döntünk róluk.

Korszaktól függetlenül, előre kell törnünk. Otthon, az irodában, a kereskedelemben és az iparban, mindenhol fel kell vállalnunk a kihívást, hogy lezárjuk az erőforrás-hurkokat, és új értéket adjunk a felhasznált anyagokhoz. Azt használjuk, amire szükségünk van, amikor szükségünk van rá, és csakis a szükséges mennyiségben.
Otthonunk a naganói Szuva. Miképpen az elődeink megnyitották az utat egy új világ felé, mi is úttörők vagyunk a jövő felé vezető úton, a fenntarthatóság elérésének és a közösségek gazdagításának reményében.

Az Epson világszerte a társadalmi problémák megoldására törekszik.

Globális szintű megoldásokra, hogy minél több emberhez eljusson.

Az Epson jövőképének sarkalatos pontja, hogy az új technológiákat a világ problémáinak megoldására és az álmok valóra váltására használja.

1975-ben létrehoztuk az Epson márkát azzal a céllal, hogy új nyomtatókat és más információs berendezéseket fejlesszünk ki, belépve a globális piacra. A márkanév tükrözi azon törekvésünket, hogy továbbra is számos terméket és szolgáltatást hozzunk létre, méltón a nagy elődhöz, az EP-101 digitális nyomtatóhoz, amely hatalmas sikert aratott, és új értéket teremtett az ügyfeleink számára.

Ugyanebben az évben alapítottuk meg első tengerentúli értékesítési irodánkat, az Epson America, Inc. név alatt. Ma az Epson világméretű értékesítési hálózattal rendelkezik, és a világ minden tájára szállít termékeket.

Az EP-101-gyel kezdődő nyomtatási innovációk sora az Epson Stylus Colorral folytatódott, a világ első színes tintasugaras nyomtatójával. A 720 dpi felbontást kínáló készülék megalapozta az otthoni színes és fotónyomtatás kultúráját. 1989-ben mutattuk be a VPJ-700 LCD projektort, megteremtve és azóta is folyamatosan ápolva a nagyképernyős, projektor alapú prezentációk univerzumát. Ma az Epson szakértelme túlmutat a nyomtatáson és a kivetítésen. Innovációink forradalmasították a gyártást. Érzékelési technológiánk képes javítani az életminőségen. Kutatásaink megoldásokat kínálnak a környezeti problémákra. Az Epson új értékeket teremt a világ számára.

Nyomtatási fejlesztések

Az Epson 1978-ban kezdte el fejleszteni az egyik fő üzletágát, a piezo technológiára alapozott tintasugaras nyomtatókat – ez az Epson tintasugaras nyomtatóinak kulcsfontosságú technológiája. A módszer nem használ hőt a tinta kilökéséhez, így a nyomtatófejek tartósabbak, és sokkal hosszabb ideig megőrzik a kiváló teljesítményüket. A piezo technológia fejlődése vezetett a PrecisionCore nyomtatófej-technológia megjelenéséhez, amely lenyűgöző képminőséget biztosít, lényegesen nagyobb sebesség mellett, miközben kevés energiát fogyaszt. Ez az alaptechnológia számos alkalmazást tesz lehetővé otthoni, irodai, ipari és kereskedelmi környezetben.

A technológiánkról

Piezo módszer a nyomtatási fejlesztések kezdetén
A technológia és a társadalmi hozzájárulás folyamatos fejlődése

A Piezo-módszer forradalmasítja a nyomtatási fejlesztéseket.
A technológia és a társadalmi hozzájárulás folyamatos fejlődése

Az Epson szabadalmaztatott Micro Piezo tintasugaras technológiája

Az Epson Micro Piezo nyomtatófejek képezik az összes Epson tintasugaras nyomtató alapját. Ezzel az egyedülálló technológia az üzemanyag az Epson nyomtatási megoldásokkal foglalkozó üzletágának növekedéséhez.

A tintasugaras nyomtatás az ultrafinom tintacseppeknek közvetlenül az adathordozóra, például papírra történő kilövésével valósul meg. Eredetileg a legelterjedtebb tintasugaras nyomtatási technológia a hőalapú tintasugaras nyomtatás volt, amely hőt használt a tintacseppek kibocsátásához. Az Epson azonban úgy döntött, hogy a piezoelektromos technológiára összpontosít, és azóta is folytatja annak fejlesztését.

A piezoelektromos nyomtatófejek a tintát nem melegítéssel, hanem mechanikus módon lövik ki. A mechanikai energiát olyan piezoelektromos récsecskék biztosítják, amelyek feszültség hatására megváltoztatják az alakjukat. Mivel nincs szó a tinta melegítéséről, a piezoelektromos rendszerek sokkal többféle tintával kompatibilisek, és sokkal tartósabbak, mint a termikus rendszerek. A piezoelektromos nyomtatófejek pontosan és precízen szabályozzák a tintacseppek lerakódását, így kiváló képminőséget és nagy sebességet garantálnak.

Az Epson első tintasugaras nyomtatója, az IP-130K (Japánon kívül SQ-2000 néven ismert) 1984-ben jelent meg. Ez egy piezoelektromos rendszer volt, és jól fogadták üzleti felhasználásra. Az Epson piezoelektromos nyomtatófejek fejlesztésére irányuló erőfeszítései a szabadalmaztatott Micro Piezo technológia kifejlesztésében csúcsosodtak ki.

Az odáig vezető út rendkívül meredeknek és nehéznek bizonyult, de az Epson K+F csapata számos kihívást és akadályt leküzdött az út során.

Az első, közvetlen út a Micro Piezo technológia megjelenéséhez

1980 körül az Epson nyomtatási üzletága gyorsan fejlődött. A növekedést a TP-80, a vállalat első mátrixnyomtatója (1979) és az MX-80, egy személyi számítógépekhez tervezett nyomtató (1980) segítette.

A piaci helyzet azonban hirtelen megváltozott, amikor egy versenytárs 1984-ben piacra dobta az első lézernyomtatót. A mátrixnyomtatók nem voltak képesek felvenni a versenyt a lézernyomtatók minőségével és sebességével. Az Epson azonnal felismerte az üzletét fenyegető veszélyt, és sürgősen reagált.

Néhány éven belül az Epson egy véletlen nyomra bukkant, amely lehetővé tette, hogy megküzdjön a fenyegetettséggel. A nyom a piezoelektromos technológiát helyezte előtérbe. 1989-ben egy európai vállalat azt javasolta, hogy piezo részecskéket használjanak működtető elemként a mátrixnyomtatók nyomtatófejének meghajtására. Ekkor az Epson fejlesztőcsapatának egyik tagja, aki jelen volt a találkozón, azzal az ötlettel állt elő, hogy a piezoelektromos részecskéket a mátrixnyomtatók helyett piezoelektromos nyomtatókban kellene alkalmazni. Ez volt az első nagy lépés az Epson Micro Piezo technológiájának kifejlesztése felé.

Addig a pontig az Epson a magas meghajtófeszültséggel és a piezoelektromos részecskék alakjának apró változtatásaival küzdött. Hamarosan rájött azonban, hogy ezek a problémák áthidalhatók többrétegű piezoelektromos részecskék használatával, amelyek kisebb feszültség mellett nagyobb alakváltozáson mennek keresztül. Ezzel a felfedezéssel az Epson képes volt létrehozni egy olyan technológiát, amely felvehette a versenyt a lézer- és a hőalapú tintasugaras nyomtatókkal.

A folyamatosan fejlődő Micro Piezo nyomtatófejek és a társadalmi hozadékuk

A Micro Piezo technológia kifejlesztéséhez jelentős technikai kihívásokat kellett leküzdeni. Először is, a piezoelektromos részecskék kerámiából készülnek. Ezek előállításának hagyományos módja az volt, hogy a kerámiát téglához hasonlóan megsütötték, vékonyra szeletelték, majd a kívánt vastagságúra csiszolták. A kerámia azonban sütés közben nagyon törékennyé válik, így a piezoelektromos részecskék megrepedhetnek vagy eltörhetnek, ha azokat egy bizonyos vastagság alá csökkentik.

E technikai probléma megoldására a fejlesztőcsapat azzal az ötlettel állt elő, hogy a piezoelektromos részecskéket úgy hozzák létre, hogy sok vékony, körülbelül 20 mikrométeres réteget raknak egymásra, mint egy kerámia kondenzátort, és megfelelő formára vágják őket, hogy egy működtető egységet készítsenek belőlük. Így a többrétegű szerkezet sütés előtti létrehozásával és a piezoelektromos részecskék csíkokban történő egymásra helyezésével egy vékony formájú piezoelemet sikerült létrehozni. Ez a módszer forradalmi változást hozott a piezoelektromos technológiában.

Így az Epson hosszas kísérletezés és próbálkozások révén sikerrel fejlesztette ki a Micro Piezo nyomtatófejeket, amelyek megnyitották az utat a vékonyabb piezoelektromos részecskék és a kisebb nyomtatófejek felé.

A Micro Piezo nyomtatófejek fejlesztése 1990-ben kezdődött, és a tömeggyártás 1992 végére valósult meg. 1993-ban az Epson Stylus 800 monokróm tintasugaras nyomtató lett az első Micro Piezo nyomtatófejjel felszerelt termék. A Micro Piezo technológia tovább fejlődött. A következő generációs fejeket ML Chipsnek keresztelték (többrétegű kerámia hiperintegrált piezo szegmensekkel). Piezoelektromos részecskéik kevésbé voltak érzékenyek a sérülésre, ami megkönnyítette a fejek mennyiségi gyártását. Ezeket követték a TFP (thin film piezo) nyomtatófejek, amelyek a lehető legvékonyabb piezoelektromos részecskékkel rendelkeztek, végül pedig a Precision Core nyomtatófejek, amelyek a nagyobb sebesség és képminőség kulcsát jelentették. A Micro Piezo nyomtatófejek nemcsak kiváló teljesítményt, pontosságot, sebességet és képminőséget nyújtanak, hanem alacsony energiafogyasztással is működnek, így a környezetet is kímélik. E jellemzők lehetővé tették a Micro Piezo nyomtatófejek gyors elterjedését a kereskedelmi, ipari és irodai nyomtatási szegmensekben.

Az Epson Micro Piezo nyomtatófejei még tovább fejlődhetnek, és még szélesebb körű igényeket elégíthetnek ki. A sűrűbb és kompaktabb nyomtatófejek alacsonyabb költségek mellett jobb képminőséget tesznek lehetővé. A több fúvókával rendelkező fejek még nagyobb sebességgel nyomtathatnak. Az ehhez hasonló fejlesztések teszik lehetővé az Epson számára, hogy megbízhatóbb kereskedelmi és ipari tintasugaras nyomtatókat kínáljon.

Az Epson a jövőben is szüntelenül folytatni kívánja a Micro Piezo technológia innovációját és fejlesztését.

Fejlesztések a projektorok világában

A mikrokijelző-technológia kifejlesztésével olyan innovációt adtunk a világnak, amely nélkülözhetetlen a valódi és élénk színű képek megjelenítéséhez. Vállalkozásunk ezen ága azonban később bajba került, és egy ponton a csőd veszélye fenyegette. A nehéz időkben a piackutatás segített eligazodni. Világszerte kapcsolatba léptünk az ügyfeleinkkel, hogy megkeressük a területükön felmerülő problémákat, és új megoldási módokat találjunk az innováció segítségével.

Olyan projektorokat fejlesztettünk ki, amelyek minden szögből jól látható, nagyméretű, kiváló minőségű és nagy felbontású képeket állítanak elő. Napjainkban projektorainkat irodákban, otthonokban, az oktatásban és még a digitális művészetben is használják mapping megoldásokhoz, sok ember számára nyújtva ezzel izgalmas élményeket és meglepetéseket.

A technológiánkról

Áttörés a fáradhatatlan piackutatás és a folyamatos erőfeszítések eredményeképpen:
Visszatekintés a vizuális innováció történetére

Áttörés a fáradhatatlan piackutatás és a folyamatos erőfeszítések eredményeképpen:
Visszatekintés a vizuális innováció történetére

A világ összekapcsolása a mikrokijelző technológiával

A Seiko Epson LCD projektorainak és más vizuális kommunikációs termékeinek középpontjában a mikrokijelző technológia áll. Az Epson saját HTPS (magas hőmérsékletű poliszilícium TFT folyadékkristályos) paneltechnológiáját ötvözi különböző optikai és formatervezési technológiákkal.

Az LCD projektorok előtt a projektorok nagyok és nehezek voltak, nem voltak hordozhatóak, és alacsony fényerejük miatt sötétíteni kellett a helyiséget. Az Epson 3LCD projektorait – a világ első, három HTPS panelt használó projektorait – azonban fényerejük és szemkímélő tulajdonságaik különböztetik meg a hasonló termékektől. Nem csak a nagyképernyős prezentációk univerzumába léptek be, hanem oktatási környezetben és házimozi megoldásokban is használják őket. Ennek köszönhető, hogy a 2001 és 2021 között eltelt 20 év során megőriztük vezető pozíciónkat az 500+ lumenes projektorok piacán.

Az Epson mikrokijelző-technológiájának gyökerei a Seiko Quartz LC V.F.A. 06LC-ig, a világ első hatjegyű LCD-kijelzővel ellátott digitális órájáig nyúlnak vissza, amelyet 1973-ban mutattak be. A terméket különösen nagyra értékelték az alacsony energiafogyasztást és jó láthatóságot biztosító kijelzője miatt. Az Epson a karórákon kívül más területeken is beindította a folyadékkristályos üzletágat. Ebből alakult ki végül a jelenlegi projektor-üzletág.

A projektor-üzletágban azonban kezdetben nem volt minden zökkenőmentes.

A VPJ-700, egy kompakt, színes LCD videóprojektor kifejlesztése

1988-ban a Seiko Epson a világon elsőként alkalmazta az LCD-technológiát egy projektorban, és 1989-ben piacra dobta a VPJ-700-at, egy kompakt, színes LCD videóprojektort.

A világ első projektorának értékesítése azonban nem volt könnyű. A mérnöki csapatot több mint 20 tagúra bővítették a továbbfejlesztett VPJ-2000 bevezetése érdekében, de az eladások nem nőttek, ami tovább rontotta a helyzetet. Abban az időben a videókamerák és az egyéb hasonló termékek egyre népszerűbbé váltak, de az LCD projektorok mint a mindennapi és az üzleti életben használt képkivetítő eszközök iránti igény korlátozott maradt.

Mivel az üzletmenet folytonossága veszélybe került, a vezetőség úgy döntött, hogy szűkíti és újjáépíti az üzletágat. Az első lépés az volt, hogy piackutatásba kezdtek az ügyfelek felkeresésével szerte a világon.

Az utolsó esély: lehetőségek felfedezése

Öt mérnököt és két értékesítési képviselőt jelöltek ki az LCD projektorok üzletágának újragondolására. Tekintettel arra, hogy az eredeti csapat körülbelül 20 főt számlált, a csapat létszáma jelentős csökkenésen ment keresztül.

A tagok nekiláttak felkeresni a különböző ügyfelek vállalatait szerte a világon. A folyamatos erőfeszítéseknek köszönhetően sikerült felfedezniük egy konkrét piaci igényt.

Az Egyesült Államokban, ahol széles körben használták a személyi számítógépeket, és az üzleti prezentációk mindennaposak voltak, a PC-hez csatlakoztatott nagy képernyőkön tartották a prezentációkat.

Látva, hogy a személyi számítógépek terjedése bővítheti a projektorok piacát, a csapat kulcsfontosságú tényezőként a fényerő és a nagy felbontás mellett a világos helyiségekben történő vetítés lehetőségét, valamint a hordozhatóságot garantáló kis méretet és a könnyű súlyt, továbbá a számítógépekhez való közvetlen csatlakoztathatóságot határozta meg. Azzal a céllal, hogy megduplázzák a fényerőt a méret és a költségek felére csökkentése mellett, a terméktervezés és a csapatszerkezet felülvizsgálata következett.

Miközben a fejlesztőcsapat a termék versenyképességének növelésén és a költségek csökkentésén dolgozott, a termelési és értékesítési csapat tovább bővítette a tevékenységét. Ismételten felkeresték a forgalmazókat, és a prototípust körbehordozták a világon. Amint a forgalmazók látták a tényleges különbséget a fényerő és a felbontás tekintetében, rájöttek, hogy képesek lesznek eladni az Epson termékeit.

A piac megteremtése: a vizuális innováció folyamatos előmozdítása

A kisméretű és nagy felbontású ELP-3000, a világ első adatprojektora 1994-ben jelent meg. Abban az időben a Windows 95 széles körben elterjedt volt, ami több lehetőséget teremtett az emberek számára az üzleti prezentációk készítésére. Ez lett az egyik hajtóereje az ELP-3000 robbanásszerű eladásának, amelyet arra terveztek, hogy adatokat vetítsen ki személyi számítógépekről.

1995-ben az Epson feljutott a hazai projektorpiac csúcsára. A folyamatos munka és az utánajárással kieszközölt szerződések meghozták a gyümölcsüket. A vállalat folytatta az új termékek bevezetését és a projektorok nagyképernyős prezentációkhoz történő irodai felhasználásának promócióját.

Eközben 2002-ben az Epson teljes mellszélességgel belépett az otthoni projektorok piacára az ELP-TW100-zal, színesebbé téve az emberek életét. A vállalat az oktatás területén is előrelépett, és az olyan környezetek kialakításában segédkezik, amelyekben minden diák egyenlő oktatásban részesülhet.

Ami a technológiát illeti, a mikrokijelző-technológia olyan termékekben él tovább, mint az okosszemüvegek, míg a lézerfényforrás-technológiát a projektorokban alkalmazzák. A fényes és élénk képek megjelenítése mellett a termékek hosszú élettartama és könnyű telepíthetősége is megvalósult. Az eredményeknek köszönhetően a mapping-megoldás széles körben elterjedt a digitális művészetek világában, míg a digitális reklámok is egyre népszerűbbek. A vetített képek révén a projektorok mára sok ember számára az izgalom és a meglepetés forrásává váltak.

Az Epson vizuális kommunikációt érintő fejlesztései lankadatlanul segítik a tanulást, a munkát és a mindennapi életet azáltal, hogy az alapvető technológiára épülő termékeket összekapcsolják az emberekkel, a termékekkel, az információkkal és a szolgáltatásokkal, végső soron javítva az életminőségen, kitolva az ipar határait.

Fejlesztések a környezetre gyakorolt hatás csökkentése érdekében

Vezető nyomdaipari vállalatként megoldást kerestünk a nyomtatás után képződő papírhulladék kérdéskörére.

Törekvésünk nyomán született meg a PaperLab. A PaperLab a világ első1 száraz eljárással működő irodai papírgyártó rendszere, amely használt papírból gyakorlatilag víz nélkül képes új papírt előállítani2. A rendszert az Eco-Products 2015 nemzetközi környezetvédelmi és energetikai kiállításon mutattuk be, nagy sikert aratva a közönség körében.

A PaperLab Dry Fiber technológiával működik, amely a papírt víz használata nélkül, mechanikus erővel bontja rostjaira. Segít a papír újrahasznosításának egy kisebb körforgását kialakítani, lehetővé téve a papír újrahasznosítását és felhasználását olyan helyeken, mint például az iroda. Vezérelvünk azonban nem csupán az újrahasznosítás. Célunk az „upcycling”, az új értékteremtés egyik módja. Jelenleg a Dry Fiber technológia alkalmazásával és fejlesztésével kísérletezünk a papírtól eltérő anyagok esetén, társalkotó partnerek széles körében.

Folytatjuk erőfeszítéseinket, hogy új értéket teremtsünk a világ számára a fenntarthatóság és a közösségek gazdagítása érdekében.

A technológiánkról

Fejlesztések, amelyek a jövőbe mutatnak:
a Dry Fiber technológia

1megjegyzés: Az összes száraz eljárással működő irodai papírgyártó rendszer közül. Forrás: Az Epson 2016 novemberében végzett kutatása
2megjegyzés: Csak kis mennyiségű vizet használ fel, a rendszerben lévő páratartalom fenntartásához.

Fejlesztések, amelyek a jövőbe mutatnak:
a Dry Fiber technológia

Középpontban a nyomtatott papír jelentette problémák:
Két perspektíva, amely áttörést hozott a fejlesztésekben

2010-ben történt, hogy az akkori elnök és megbízott igazgató, Minoru Usui feltett egy kérdést a műszaki fejlesztőcsapatnak. Azt mondta nekik, hogy biztosan van valami, amit egy olyan vezető nyomdaipari cég, mint amilyen az Epson is, tehetne az ügyben.

Ez késztette Kazuhiro Ichikawát, a technológiai fejlesztőcsoport akkori vezetőjét arra, hogy kormányzati hivatalokat, vállalati irodákat és pénzintézeteket keressen fel, hogy megfigyelje, hogyan használják és ártalmatlanítják a nyomtatott papírokat.

Megállapította, hogy a nyomtatott anyagok nagy része bizalmas információkat tartalmaz, és hogy azok megsemmisítését jellemzően külső vállalkozóknak adják ki, ami költségekkel jár. Az ügyfelek nem voltak elégedettek a helyzettel.

Ezzel párhuzamosan papírgyárakat és ipari tesztközpontokat látogatott meg, hogy a papírgyártástól az újrahasznosításig különböző szempontokból végezzen kutatásokat. Megtanulta, hogy a papír újrahasznosításához nagy mennyiségű vízre van szükség a vízszennyezés kockázata nélkül, míg a szennyvízkezelés drága. Japán határain túlra tekintve rájött, hogy nem minden régió rendelkezik bőséges vízkészletekkel, ami további kihívásokat jelent a papír újrahasznosításának vonatkozásában.

Felfedeztünk egy olyan fejlesztési lehetőséget, amely az erőforráshurok lezárására és a bizalmas információk védelmére összpontosított.

Egy új kihívás:
Papír újrahasznosítása gyakorlatilag vízmentes eljárással

Miután azonosították a kihívást, a technológiai fejlesztő csapat arra összpontosított, hogyan tudna olyan újrahasznosítási módszert kidolgozni, amely gyakorlatilag nem használ vizet és kiváló minőségű papírt eredményez.

A célhoz vezető úton számtalan megpróbáltatás várt rájuk. Ha túl finomra aprították a papírt, a papírrostok felaprózódtak, és nem lehetett jó minőségű papírt készíteni. És a hasonló kimenetelű próbálkozások folytatódtak. Több mint 100 különböző kísérlet után sem sikerült megoldást találni; nem segített a papír mozsártörővel történő aprítása vagy darálása sem.

Az áttörést az hozta meg, amikor Ichikawa az ujjaival széttépett egy darab washit (hagyományos japán papírt), és észrevette, hogy a rostok a szakadt szélek mentén lazák, és ki lehet húzni azokat. Arra gondolt, hogy talán jobb lenne ezeket a rostokat úgy szétválasztani, hogy fellazítjuk és kibogozzuk őket, ahelyett, hogy vágással, dörzsöléssel vagy zúzással operálnánk.

Ez az ötlet vezetett az Epson Dry Fiber technológiájának a kifejlesztéséhez, amely olyan eljárások kombinációját tartalmazza, melyek során a használt papírt a rostjaira bontják (biztonságosan megsemmisítve a lapon lévő összes nyomtatott információt), majd ezekből a szálakból új papírt állítanak elő. Annak ellenőrzésére, hogy ezt a technológiát valóban elfogadja-e a piac, az Epson az Eco-Products 2015 nemzetközi környezetvédelmi és energetikai kiállításon bemutatta a PaperLabot, a világ első2 száraz eljárással működő irodai papírgyártó rendszerét, amely használt papírból gyakorlatilag víz nélkül1 képes új papírt előállítani. A PaperLab nagy népszerűségnek örvendett.

A Dry Fiber technológiával új lehetőségek nyílnak meg az újrahasznosításban

A Dry Fiber technológia nem csak rostjaira bontja, újraköti és formázza a papírt az adott alkalmazáshoz szükséges módon, hanem olyan feldolgozást és kezelést is lehetővé tesz, amely korábban nem volt kivitelezhető, és hatékonyan csökkenti a hulladékot és kihasználja az új anyag tulajdonságait.

A PaperLab nem csak újrahasznosított papírt, hanem új értéket is teremtett. A Dry Fiber technológia újrahasznosítás helyett „upcycling” megoldást kínál. Ez pontosan az a fajta társadalmi hozzájárulás, amelyet az Epson mindig is pártolt.

Egészen eddig az újrahasznosításra gyakran úgy tekintettek, mint egy csökkent értéket előállító folyamatra, mivel nem sok újrahasznosítási technológia volt képes új értéket létrehozni. Az Epson azonban reméli, hogy az „upcycling” kultúráját az új értékteremtés módjaként terjesztheti.

Azzal, hogy a Dry Fiber technológia alkalmazásával értéket adunk annak, amit korábban hulladékként kezeltünk, csökkentjük a gyártás környezeti hatását.

Mit tehetünk a jövőért?
A fenntarthatóság elérése és a közösségek gazdagítása

Az Epson jelenleg hasonlóan gondolkodó partnerekkel dolgozik együtt a Dry Fiber technológia „upcycling” alkalmazások kifejlesztésén a papíron kívül számos más anyag esetén. Azon is dolgozunk, hogy a Dry Fiber technológia segítségével új anyagokat állítsunk elő, amelyekkel kiválthatjuk a kőolaj alapú anyagokat, például a műanyagokat. Az Epson továbbra is olyan technológiákat, termékeket és megoldásokat fejleszt, amelyek fenntarthatóak és gazdagítják a közösségeket.

1megjegyzés: Csak kis mennyiségű vizet használ fel, a rendszerben lévő páratartalom fenntartásához.
2megjegyzés: Az összes száraz eljárással működő irodai papírgyártó rendszer közül. Forrás: Az Epson 2016 novemberében végzett kutatása