Tantermi előadások hatékonyan

Hogyan támogathatják a tanítást és a tanulást a projektorok?

Tantermi előadások hatékonyan

A folyamatos technológiai fejlődés és a diákok egyre növekvő információigénye megköveteli az olyan eszközök alkalmazását az oktatásban is, mint az ultrarövid vetítési távolságú vagy az interaktív projektorok, melyekkel megvalósítható az aktív részvételen alapuló csoportos tanulás szinte bármilyen felületen. Az Epson projektorai hatékonyan alkalmazhatók az alap-, közép- és felső szintű oktatásban, így a vállalat a magyar piacon is jelentős eredményeket ért el termékeivel.

A hatékonyságnövelés valós igény az oktatásban
A Coleman Parkes által végzett 2011. decemberi és 2012. januári kutatás a középiskolákban alkalmazott technológiai megoldásokat vizsgálta. Az interjúk során 300 középiskolai IT döntéshozót kérdeztek, illetve 300 középiskolai tanár válaszait gyűjtötték össze online kérdőíves módszerrel az Egyesült Királyságban, Németországban és Olaszországban. A kutatásból kiderül, hogy az IT döntéshozók 46 százaléka úgy vélekedik, az iskolák nem fordítanak megfelelő összegeket arra, hogy olyan technológiai környezetet biztosítsanak a diákoknak, melyet a társadalom manapság elvárna. 39 százalékuk szerint a tanárok hatékonyságát akár 20 százalékkal is növelni lehetne, ha a tantermekben megfelelő szintű technológiai megoldások lennének.
 
Az Epson válasza az igényekre
„Az Epson a felhasználók igényeire és visszajelzéseire alapozva fejleszti a termékeket. Eredményeink igazolják ezt a szemléletünket: a projektorok piacát tekintve évek óta világelsők vagyunk. A magyar piacon a full HD, házimozi projektorral hozzávetőleg a piac felét uraljuk, míg az elsősorban az oktatásban használt, ultrarövid vetítési távolságú projektorok piacán 98%-os részesedéssel rendelkezünk” – mondta Fábián Miklós, az Epson magyarországi fióktelepének vezetője.
 
Az újabbnál újabb digitális technológiák révén az évek során sokat változtak, fejlődtek a projektorok. Így például az ultrarövid vetítési távolságú és az interaktív projektorok egyértelműen megkönnyítik a prezentációk megértését és követését a tanulók számára, és hozzáadott értékükkel a tanárok munkáját is segítik.
 
Interaktív előadások
Az interaktív előadások elősegítik a diákok motiválását, bevonását. Néhány iskola digitális táblákat használ erre a célra, de egyre több intézmény választja az Epson interaktív projektorait, az EB-485Wi és az EB-475Wi készülékeket.
 
A projektorok 35 centiméterről 152 centiméteres képet vetítenek, rövid vetítési távolságuknak köszönhetően a tanárok és a diákok árnyéka nem zavarhatja meg a kivetített képet az előadás közben. Az EB-485Wi és az EB-475Wi készülékek bármely felületet – akár egy asztallapot is – interaktívvá varázsolnak, nincs szükség vászonra használatukhoz. Az eszközökhöz tartozó, könnyen használható digitális toll és szoftver segítségével egyszerűen navigálhatunk a vetítési felületen. A projektorok ezen felül rendelkeznek beépített interaktív funkciókkal, melyek PC csatlakoztatása nélkül is lehetővé teszik a lehető legmodernebb előadások megtartását.
 
Milyen a hatékonyan alkalmazható projektor?
Tőrös Gáspár, a magyarországi Epson projektorokért felelős termékmenedzsere összegyűjtötte azokat a legfontosabb szempontokat, melyek érdemes figyelemben venni projektorválasztásnál.
  • Egyszerű használat
Az ultrarövid vetítési távolságú vagy interaktív projektorok kiválasztásánál is az egyik legfontosabb tényező az egyszerű kezelhetőség, a bonyolult beállítási folyamatok ugyanis hasznos perceket rabolnak el a tanórából. Kifejezetten a tanárok munkájának megkönnyítésére fejlesztette ki az Epson például az azonnali be- és kikapcsolás funkciót, amely csökkenti a telepítés idejét, ami különösen akkor hasznos, ha különböző termekben használják, azaz sokat mozgatják a készülékeket.
  • A szín az úr
Bármilyen tartalomról is legyen szó, fontos, hogy a projektor élethűen adja vissza a színeket. Kétféle projektor technológia létezik: a DLP és a 3LCD. Az 1-chipes DLP projektorok forgó színkereket használnak, és a színeket egymás után villantják fel, melyeket aztán a néző agya kapcsol össze színes képpé. Ilyenkor azonban előfordulhat az úgynevezett szivárvány-effektus vagy színtörés esete, amely során a szem külön-külön észleli a színeket. Az Epson által kifejlesztett és használt 3LCD technológia már nem bízza a befogadóra a színek valós észlelését, a 3 paneles technológia a piros, zöld és kék alapszínekben állítja össze a kivetítendő képeket. Egy prizma helyezi ezeket pontosan egymásra, így a szem már a valószerű, Sajtóinformáció természetes és ragyogó képet látja, villódzás és szivárvány-effektus nélkül. Ez a megoldás jobban kíméli a diákok szemét.
  • Világosban is fényesen
A lekapcsolt lámpák megnövelik az esélyét, hogy a tanulók elkalandozzanak, és a jegyzetelést is megnehezíti. Ha egy projektor megfelelően erős fényt bocsát ki, akkor nincs szükség a szoba besötétítésére. Az Epson, projektorai egyformán erős fehér és színes fényt garantálnak. A részlet gazdag, éles és természetes színek lehetővé teszik, hogy a tanárok felkapcsolt világítás mellett vetíthessék előadásaikat.
  • Még látványosabban
Az olyan projektor-kiegészítő eszközök, mint a dokumentumkamera vagy a mikroszkóp jelentősen növelhetik az előadások minőségét, érdekesebbé tehetik azokat a helyben rögzített képek kivetítésével, egy-egy kisebb tárgy felnagyított képének prezentálásával.
 
Az Epson csoportról
Az Epson a világ egyik vezető vállalata a képalkotás és az innováció terén, termékköre a tintasugaras nyomtatóktól és a 3LCD-kivetítőktől az érzékelőkig és más mikroeszközökig terjed. Az Epson valódi értéket biztosít felhasználóinak kompakt, energiatakarékos és nagy pontosságú technológiái értékesítésével a vállalati, az otthoni és a kereskedelmi piacokon, és világszerte túlszárnyalja a felhasználók elvárásait.
 
A Japán központú Seiko Epson Corporation vezette Epson csoport 97 vállalata világszerte több mint 81 000 munkavállalót foglalkoztat. A vállalatcsoport elkötelezett híve a globális környezet védelmének és a helyi közösségek folyamatos támogatásának. http://global.epson.com/
 
Az Epson Europe vállalatról
Az amszterdami székhelyű Epson Europe B.V. a csoport európai, közel-keleti, oroszországi és afrikai tevékenységekért felelős regionális központja. Az 1594 főt foglalkoztató Epson Europe vállalat értékesítése a 2010-es pénzügyi évben 1583 millió eurót tett ki. http://www.epson.eu
 
Environmental Vision 2050
http://eco.epson.com/