PC World 2010. november

Epson Stylus Office BX625FWD

PC World 2010. november

Abszolút hagyományos megközelítésű 4 az 1-ben multifunkciós készülékkel vett részt tesztünkben az Epson. Ma már nem számít túl nagynak, de jól szolgál 6,3 centiméteres LCD képernyője, mely nem érintésérzékeny, a menüben a kezelőpanel nyomógombjaival közlekedhetünk. Hasznos, hogy több gyakran használt beállításnak – például másolás mérete és minősége – külön beállítógomb jutott. Nem hiányzik kártyaolvasó, az előlapi USB és a dokumentum adagoló sem, mely ezúttal kétoldalas, ahogy a nyomtatómű is, ez pedig lehetőséget ad papírtakarékos automatikus másolásra is.

A készüléket gond nélkül üzembe helyezhettük Wi-Fi és Ethernet kapcsolaton is. Csak USB kapcsolat esetén kezdeményezhetünk lapolvasást a kezelőpanelről, hálózat vagy Wi-Fi használata esetén a számítógépről kell a műveletet indítanunk.

 

Normál papíron is szép eredményeket képes felmutatni a fix fejes piezo tintarendszer és a pigment tinta együttese, erőteljes, lézerhez közelítő szöveg kontrasztokkal. A mezőny négy alapszínű nyomtatói közül a BX625FWD produkálta a legszebb fotókat is, e téren legfeljebb – ahogy más készülékeknél is – a fotótálca hiányát róhatnánk fel.

Sebesség tekintetében vegyes képet kaptunk. Egyrészt a mezőny egyik leggyorsabbja az Epson monokróm szövegnyomtatásnál és a duplex használata alig ront az időeredményein. Másrészt azonban a színes dokumentumnyomtatás több, mint kétszer annyi időt igényel, mint az e tekintetben leggyorsabb készülékeknél. Érdekes módon fotónyomtatásnál – kellemes meglepetés – ismét az élvonalban a készülék. Költségeket tekintve a középmezőnyben végzett a BX625FWD, de még így is takarékosabb, mint a legtöbb százezer forint alatti színes lézernyomtató.

Viszonylag olcsón juthatunk kétoldalas adagolóval ellátott faxos másolóhoz az Epson modellel, ha főként gyors monokróm és sokszor kétoldalas másolatok, nyomatok mellett szép fotókat is szeretnénk – vagy éppen idegenkedünk az érintőképernyőktől.

Előny: Gyors monokróm és duplex nyomtatás, szép fotók, kétoldalas ADF

Hátrány: Magas felhangok a nyomtatás zajában

Értékelés: A hosszú évek alatt kialakult, hogy mit várhatunk egy multifunkciós nyomtatótól. Az Epson Stylus Office BX625FWD mindazt nyújtja, amit csak az utóbbi évek tintasugaras multifunkciósai akár a felsőbb árkategóriában. Kezelése nem érintőképernyőre épül, hanem a szokásos, jól csoportosított nyomógombokból álló konzolra, így akik tapasztalatot szereztek előtte valamilyen hasonló menü kezelésében, azok a megszokott módon dolgozhatnak vele tovább.

Egy nagyon egyenletes teljesítményt nyújtó konstrukció a BX625FWD, mely takarékosságban, teljesítményben és nyomatminőségben is a mezőny napfényesebb oldalán foglal helyet. Kellékanyag költségeivel jelentősen jár a hasonló árú színes lézernyomtatók előtt. A kétoldalas adagoló és a duplex nyomtatómű papírtakarékosságra ad lehetőséget. Jól teljesít a pigment DURABrite tinta normál papíron és – négy alapszínű volta ellenére – megfelelő