Milyen változásokat hoz a technológia a vállalatok életébe?

Az európai munkavállalók nincsenek teljesen tisztában a technológia vállalatokra gyakorolt hatásaival, és szeretnék, ha a cégek elkezdenék felkészíteni őket a hamarosan bekövetkező változásokra

Milyen változásokat hoz a technológia a vállalatok életébe?

A technológia forradalmat hoz a munkavégzésben. Mint minden forradalom esetén, a változások hatásához való hozzáállás szabja meg annak fejlődését. Az Epson nemrégiben végzett kutatásában arra volt kíváncsi, mit várnak az európai munkavállalók, milyen mértékben hat negatívan a technológia a vállalatokra.

17 globális szakértőt kérdeztünk meg, majd előrejelzéseiket és feltevéseiket elővezettük több mint 7000 európai üzleti vezetőnek és munkatársnak, hogy segítsenek nekünk annak megértésében, hogyan közelítik meg az emberek ezeket az átalakulást előidéző technológiai tendenciákat.

Nyilvánvaló, hogy fordulóponthoz érkeztünk. A megkérdezettek többsége arra számít, hogy a technológia saját iparágában az elkövetkező 10 évben forradalmi változásokat hoz. A szélsőséges vélemények a következőképpen oszlanak meg: nyolc százalék azt várja, hogy teljesen forradalmi lesz az átalakulás, és csupán két százalék az, aki semmilyen hatásra nem számít. De ha a vállalatok változnak, mit gondolnak az európai munkavállalók, miben fog a változás megnyilvánulni?

Változó nézetek és változó iparágazatok

A különféle technológiák különböző módon hatnak az ágazatokra, amit kutatásunkban a kiemelt véleménykülönbségek is alátámasztanak. A hordozható technológia értékelése volt a legmagasabb az összes csúcstechnológia közül (beleértve a 3D nyomtatást, a mesterséges intelligenciát, a robotikát stb.). A hordhatóságot az európai munkavállalók 65 százaléka értékelte pozitívan, a legkevésbé pozitív megítélése a cobotics technológiának (collaborative robots – együttműködő robotok) és a bionyomtatásnak volt, ezeket 58 százalék és 57 százalék tartotta pozitívnak.

Ez az egyenlőtlen megítélés a hordható technológiák szélesebb körű alkalmazásának elterjedésével és tapasztalataival magyarázható, míg a bionyomtatás használatáról azt gondolják, az egészségügyi iparágra korlátozódik. A csúcstechnológiákról való tudás mértéke is szerepet játszhat, hiszen a válaszadók 60 százaléka ismeri a hordható technológiákat, de csak 37 százalék hallott a bionyomtatásról. Ez rávilágít az új technológiákhoz való alkalmazkodás kihívásaira, a változások megértésének és a vállalkozás változásokra való felkészítésének szükségességére is.

Pozitív felkészülés

Bár léteznek a piacokon belül különbségek, mindenkit egyformán érint az, hogy a munkaerő a technológiát el akarja sajátítani. Ez az optimizmus azonban hiábavaló lehet, ha maguk a szervezetek nem próbálják maximalizálni az új technológia által kínált lehetőségeket. Az alkalmazottak csupán 14 százaléka gondolja úgy, hogy szervezetük „kitűnő” az új technológiai fejlesztések nyomon követésében, és kevesebb mint harmaduk (28%) vallja, hogy a szervezet különösen jó az új technológiák bevezetésében, ezért talán a szervezetek felkészülésének és alkalmazkodásának meghiúsulása lesz a zökkenőmentes technológiai integráció akadálya.  Az európai munkaerő jelentős része, 57 százalék hisz abban, hogy az ipari és szervezeti modellekre negatív hatással lesz a technológia a következő tíz évben.

Alkalmazkodás az előnyökhöz

Az új technológiához való alkalmazkodás saját terhet jelent a vállalatok számára, és a dolgozók 59 százaléka gondolja úgy, hogy a működési költségek növekedni fognak – a helyzet éles. A válaszadók 76 százaléka egyetért azzal, hogy a technológia javítani fogja a szervezet hatékonyságát. Ez olyan jövőt jelent, amelyben sokkal több időnk lesz, és kevésbé kényszerülünk a hagyományos munkanapok időkerete közé.

A technológiai átalakulás a válaszadók 77 százaléka szerint profitot is eredményez. Csak az Internet of Things (IoT – dolgok internete) önmagában 2025-ig akár 6,2 milliárd dollárral is képes globális gazdasági hatást gyakorolni bizonyos szakértői előrejelzések szerint 1. Míg a számok vitathatók, a munkavállalók számára nyilvánvaló a jelentőségük.  A válaszadók 76 százaléka úgy véli, hogy a technológia új növekedési lehetőségeket nyit majd meg, és 74 százalékuk egyetért azzal, hogy fel fogja erősíteni a versenyt az adott iparágazatban.

Ez a változások ideje, és a megkérdezett európai munkavállalók 81 százaléka szerint olyan átalakulás zajlik, amely meg fogja kérdőjelezni a hagyományos munkamódszerek érvényességét. Végső soron lépést tartani ezzel a változással nem csak a versenyképesség fenntartásának szempontjából fontos, hanem a technológia kihasználása miatt is, a hatalmas jövőbeli növekedési potenciál felszabadításának érdekében.

Szeretne többet megtudni?

Az összes információt tartalmazó teljes jelentést innen töltheti le