Miért hiszek abban, hogy a monozukuri nem pusztán a gyártás művészete, hanem művészet a társadalom számára is?

A technológia iránti szenvedély

Miért hiszek abban, hogy a monozukuri nem pusztán a gyártás művészete, hanem művészet a társadalom számára is?

Az 1970-es évek végén, amikor elkezdtem mérnökként dolgozni a nyomtatási üzletágban, nem gondoltam volna, hogy az Epson azzá válik, ami ma: globális technológiai vezetővé, azzal a küldetéssel, hogy a jobbá tegye a társadalmat és a világot, amelyben élünk. Az embereket általában meglepi, ha megtudják, hogy az Epson sokkal több, mint egy nyomtatással foglalkozó cég – egy olyan korban, amelyben a technológia mindenütt jelen van, szeretném, ha az emberek tudnának az Epson technológiai fejlesztéseiről. Szenvedélyesen szeretünk új területeket feltárni eredeti technológiáinkkal, és erre az új dolgok kipróbálása iránti törekvésre, valamint a váratlan felé való elmozdulás vágyára van szükségünk, amikor egy olyan korszakba lépünk, amelyben a technológia egyre inkább az életünk részét képezi. Az emberek tétovázva elfogadják ugyan a technológia által kínált előnyöket, amelyek a munkahelyek produktivitásának növekedését eredményezik, ugyanakkor egyre inkább jellemző az elidegenedés és az ellenállás érzése is. Gyártóként a mi szerepünk az, hogy enyhítsük ezeket a félelmeket, és olyan termékeket hozzunk létre, amelyek segítenek megoldani a valós problémákat, és javítják az emberek életét; szervezetként a mi felelősségünk a technológia integrálása a munkahelyekre; társadalmi szerepünk pedig az, hogy elfogadjuk a technológia által kínált lehetőségeket. 

A társadalomban rejlő pozitív erő

De el kell ismernem, hogy cégünk nem volt mindig ennyire ügyfélközpontú: volt idő, amikor abba a bűnbe estünk, hogy a versenyre jobban összpontosítottunk, mint az ügyfelekre. Miután elnök lettem, eldöntöttem, hogy olyan célt tűzök ki magam elé, amelyre összpontosítva a cég nélkülözhetetlenné válik és pozitív erőt jelent a társadalomban. Mindig nagyra becsültem a cég hagyományos japán szellemiségét, a monozukurit– a gyártás művészetét és tudományát –, amely gyökereket adott számunkra, valamint a képességet, hogy innovatív termékekkel legyünk jelen a piacon, és úgy éreztem, itt az ideje, hogy visszatérjünk ezekhez a gyökerekhez. A monozukuriminden tevékenységünk mozgatórugója, mióta 75 évvel ezelőtt elkezdtünk alkatrészeket gyártani nagy pontosságú órákhoz, és – miközben sok versenytársunk kiszervezi a termelést – büszkék vagyunk vertikálisan integrált üzleti modellünkre, arra, hogy nemcsak gyártjuk saját termékeinket, de továbbra is mi tervezzük és hozzuk létre azokat az ügyfelek igényeit szem előtt tartva. Mindazonáltal ez nem csupán egy, minden Epson-termékben jelen lévő filozófia; ezt a filozófiát tükrözi a működésünk is, és úgy vélem, ezeknek a régimódi értékeknek létjogosultságuk van a mai világban éppúgy, mint a holnap világában. Egy olyan korszakba lépünk éppen, amely sokak számára bizonytalanságot hoz a jövőt illetően – ezért úgy vélem, a monozukuri két alapelve a mai társadalomban is alkalmazható. 

A középpontban az ügyfél

Az első alapelv az „ ügyfélközpontúság”. Elengedhetetlen, hogy jövőképpel rendelkezzünk – akár egyénként, akár szervezetként –, és ennek az elképzelésnek reálisnak kell lennie: olyannak, amely a körülöttünk lévő világ szükségleteit kielégíti. Ez az a megközelítés, amelyet követtünk, amikor az Epson Moverio okosszemüveg-családot létrehoztuk. Míg mások számára az otthoni felhasználók a célközönség, az Epson meglátta az egyedülálló lehetőséget egy, az ipari és vállalati igényeknek megfelelő termék kifejlesztésében. Számos lehetőség felmerült a termékfejlesztés során annak kapcsán, hogy merre haladjunk, mi pedig azt az utat választottuk, amely ügyfeleink igényeit leginkább szem előtt tartja – így a tartósabb és masszívabb szerkezetet; a kiválóbb minőségű kamerát és a hosszabb akkumulátor-élettartamot. Olyan egyedi terméket akartunk létrehozni, amelyből az Epson technológiájának köszönhetően nem lehetséges pontos másolatot gyártani. Ennek eredménye egy rendkívül jól használható termék, amely egyre nagyobb sikert arat a piacon, és egy olyan modell, amelyet az iparági követelmények fejlődésével párhuzamosan a jövőben is folyamatosan finomítani fogunk.

Folyamatos fejlődés

A második alapelv a „folyamatos fejlődés . Minden tevékenységünk középpontjában egy nagyobb célra való összpontosításnak kell állnia, tevékenységeink során egységes megközelítéssel folyamatos fejlesztésekre kell törekednünk, amelyek lehetővé teszik számunkra e cél elérését. Még ha kihívások jelentkeznek is, ez a gondolkodásmód lendületet ad, hogy folytassuk az utunkat akkor is, ha a körülöttünk lévők feladják. Ezzel a lendülettel, valamint a nyomtatásra vonatkozó 80-as évek végi elképzeléseinkkel végiggondoltuk a piezo-technológia jövőbeli lehetőségeit a nyomtatás területén. Az elképzeléseink akkor valósultak meg, amikor az 1990-es években 80 magasan képzett mérnökből álló projektfejlesztő csapat vezetését kaptam feladatul, és elkezdtünk dolgozni a Micro Piezo technológia kereskedelmi forgalomba hozatalán. Jelenleg mi rendelkezünk az egyik leginnovatívabb tintasugaras nyomtatócsaláddal, amely ezt a technológiát használja, és így számos környezetvédelmi, hatékonysági és termelékenységi előnyt biztosíthatunk ügyfeleinknek. 

Az Epson mint vezető technológiai cég

Ezt a mantrát nem csak a technológiai fejlesztések kapcsán alkalmaztam, hanem az Epson elnökeként is. A mérnöki hátterem segítségével arra törekedtem, hogy vállalatként összpontosítsunk az erősségeinkben rejlő lehetőségek kihasználására: alkalmazzuk őket azokon a területeken, ahol eredeti értéket hozhatunk létre, és valóban jobbá tegyük az emberek életét. Ez az elképzelés 2016-ban valósult meg, amikor a vállalat jövőképét úgy határoztam meg, hogy az az innováció négy fő területére irányuljon: tintasugaras nyomtatók, vizuális kommunikáció, viselhető technológia és robotika. Ennek eredményeképpen vállalatunk jelentős növekedést tapasztal ezekben a stratégiai üzleti szegmensekben. Az Epson ma a világ egyik vezető technológiai vállalata, 9 milliárd dolláros* értékesítési bevétellel, 86 vállalattal, amelyben több mint 80 000 alkalmazott dolgozik, és a négy fő területen belüli erős, ha nem is piacvezető pozícióval: a tintasugaras nyomtatók, a projektorok, az okosszemüvegek és az ipari robotok terén. Mi egyben innovációs zászlóshajó is vagyunk. Minden nap 1,4 millió eurót fektetünk kutatás-fejlesztésbe, évente mintegy 4000 új szabadalmi kérelmet nyújtunk be (és globálisan mintegy 50 000 szabadalommal rendelkezünk) – és hat egymást követő évben a legjobb 100 új innovátor egyikének választottak meg minket. [1].

 

[1]2017-ben az Epson a Philadelphia-alapú Clarivate Analytics – korábban Thomson Reuters Intellectual Property & Science – a 2016 Top 100 globális innovátora közé választotta az Epsont. Az Epson a díj 2011-es megalapítása óta minden évben szerepelt a listán.

 

Epson – Vállalati jövőkép

Megnyitjuk a következő fejezetet, és készen állok arra, hogy a vállalat előrébb lépjen. Vállalati jövőképünk (Epson 25 vállalati jövőkép) a növekedés, amely egy, kifejezetten az információ összekapcsolásán alapuló új korszak számára készült olyan termékcsalád kialakításán és fejlesztésén alapul, amely eredeti értékeket hoz létre. Ez a jövőkép várakozásunk szerint 2025-re a globális bevételeket 1700 milliárd jenre (kb. 15 milliárd dollárra) növeli meg. Ugyanakkor munkánkat továbbra is a termelés művészetének szellemében végezzük, amelynek alapja az ügyfelek iránti elkötelezettség és a felelősségvállalás: védenünk kell a világot, amelyben mindannyian élünk.

Biztos vagyok abban, hogy megvan bennünk a lehetőség, hogy többek legyünk egy nyomdaipari vállalatnál. A nyomtatási szolgáltatások mindig lényeges részét képezték annak, akik vagyunk, és ez továbbra is így marad, ugyanakkor a robotika, a viselhető technológiák és a projektorok terén is nagy lehetőségek állnak előttünk, köszönhetően a kutatás-fejlesztési és a gyártási örökségnek – a monozukurinak. Célom: az innováció, amelynek segítségével új technológiákat hozhatunk létre annak érdekében, hogy jobb világot teremtsünk, hiszen az biztos, hogy a technológia teljesen meg fogja változtatni a körülöttünk lévő világot. Úgy vélem, elérkezett az idő, hogy mindannyian megtegyük a következő lépést, ugyanakkor meg kell próbálnunk ezt a lépést együtt megtenni.