Már az Epson 45 kivetítésre szolgáló terméke rendelkezik fenntarthatósági (TCO Certified) tanúsítvánnyal

Az Epson projektorai teljesítették a fenntarthatósági tesztet

Már az Epson 45 kivetítésre szolgáló terméke rendelkezik fenntarthatósági (TCO Certified) tanúsítvánnyal

Az Epson ma bejelentette, hogy 45, az oktatás és a vállalati szektorokra tervezett projektora kapta meg a globális, harmadik fél által odaítélt TCO Certified fenntarthatósági tanúsítványt. A tanúsítvány a TCO Development – egy svédországi, nonprofit szervezet – irányítása alatt áll.

A tanúsítvány megszerzéséhez a termékeinkek meg kell felelniük a társadalmi és a gazdasági fenntarthatóság élettartam-kritériumainak a termék élettartama során: gyártáskor, a használat során és az élettartam végén. A kritériumok közé tartoznak például a gyári munkaviszonyok, a veszélyes anyagok csökkentése, valamint a kiváló képminőség, az energiahatékonyság a használat során, illetve a felelősségteljes élettartam végi kezelés. Az egyes kritériumoknak való megfelelőséget független ellenőrzés révén állapítják meg a tanúsítási folyamat előtt és után. Ez azt jelenti, hogy a vásárlók biztosak lehetnek abban, hogy a termék hasznos élettartama alatt minden kritériumnak meg fog felelni.

Projektoraival az Epson 16 éve globális piacvezető. A projektorokban használt minden alapvető technológiát – beleértve az LCD-paneleket és lámpákat – az Epson tervezte és gyártotta, ami lehetővé teszi, hogy minden alkatrész megfeleljen a társadalmi, a környezeti és a vállalati felelősség legnagyobb elvárásainak. 

Niclas Rydell, a TCO Certified igazgatója elmondta: „Az a célunk, hogy folyamatosan előrébb vigyük az elektronikai iparágat a fenntarthatóbb termékek fejlesztésével. Vásárlási irányelveinkkel – akárcsak az EU – most még nagyobb hangsúlyt szeretnénk fektetni a fenntarthatóságra, hogy a projektort vásárló emberek a TCO Certified tanúsítvány segítségével meghatározhassák, hogy egy termék megfelel-e a környezetvédelmi és a társadalmi céloknak úgy, hogy ne kelljen lemondaniuk a kívánt képteljesítményről.

„A TCO Certified tanúsítvány a gyártók számára egységet platformot jelent a folyamatos fejlődésért a fenntarthatóság terén. A tanúsítási folyamat során az Epson megnyitotta gyárait független szakemberek számára, amelyekben évente helyszíni és kockázatalapú ellenőrzést fognak végezni.” 

„Örömmel jelentjük be, hogy vetítő termékeink már TCO Certified tanúsítvánnyal rendelkeznek” – tette hozzá Henning Ohlsson, az Epson vállalati társadalmi felelősségvállalási igazgatója. „Az Epson elkötelezett a legjobb minőség elérésében, ami azt jelenti, hogy a legtöbb gyártási folyamatot saját magunk végezzük, így egyszerűbben irányíthatjuk a munkafolyamatokat a teljes gyártási ciklus során a gyártástól a szállításig. Ezen kívül arra törekszünk, hogy kompakt, energiahatékony termékeket tervezzünk, amelyeknek minimális a környezetre gyakorolt hatása, miközben a teljesítményük ugyanolyan kiváló marad. 

„Felismerve azt, hogy a bolygónk teherbírása korlátozott, és tudomásul véve, hogy mindenkinek felelősséget kell viselnie, az Epson arra törekszik, hogy 2050-re az összes termékének és szolgáltatásának teljes élettartamára vonatkozóan 90 százalékkal csökkentse a szén-dioxid kibocsátást.”

Az Epson vetítési termékei és a környezet

Az Epson vetítési termékei tervezése közben mindig is arra törekedtünk, hogy csökkentsük a vállalkozás környezeti lábnyomát, és minimalizáljuk a képvetítés során és a készenléti üzemmódban történő energiafogyasztást. A technológia energiahatékony alapkialakítást és energiatakarékos lehetőségeket tartalmaz az ECO menüben, készenléti üzemmódban pedig az ultraalacsony fényerejű üzemmód csökkenti a teljesítményfelvételt, amikor az egység nem vetít.

Vetítés közben az újonnan kifejlesztett fényerő-optimalizálási funkció automatikusan beállítja a lámpa fényerejét a vetített kép alapján. A teljesítményfelvétel 27%-kal kevesebb sötét képek vetítésénél, továbbá minden Epson projektoron van gazdaságos mód, amelyet arra terveztük, hogy bővítsük a lámpa élettartamát, és negyedével csökkentsük az energiafelhasználást a vetítés során.

Széles körben ismert, hogy az elektronika nagy kockázatot hordoz az emberi jogok megsértésében a gyártás során – a vásárlók számára szinte lehetetlen, hogy értékeljék ezt a faktort. A számítástechnikában már régóta támaszkodnak az informatikusok a TCO Certified tanúsítványra, az AV vásárlók számára pedig alapvető fontosságú ennek megléte ahhoz, hogy biztosan tudhassák: a terméket megfelelő körülmények között és feltételekkel gyártották. A TCO Certified tanúsítvány közvetlen hatást gyakorol az iparágra, amely javítja a társadalmi és a környezeti felelősségvállalás nyomon követését.

Az Epson társadalmi felelősségvállalása a gyártásban

Az Epson a gyártási folyamatokat saját maga végzi, így egyszerűbben irányíthatja a munkafolyamatokat, és népszerűsítheti a társadalmi felelősségvállalás magas elvárásait a gyártási folyamatban. Az Epson beszállítóinak is be kell tartaniuk az Epson „Magatartási kódexének” szigorú kritériumait – rendszeresen ellenőrizzük őket, és minden szükséges fejlesztést azonnal meg kell valósítaniuk.

Az Epson betartja, sőt többet követel mint a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (International Labour Organization, ILO) kritériumai 1, beleértve a gyermekek foglalkoztatásának tiltását, és biztosítja, hogy minden munkavállaló betöltse a munkavégzéshez szükséges életkort. Az Epson túlszárnyalja az ILO kritériumait azáltal, hogy tizennyolc évre emeli a munkavégzéshez szükséges életkort (az ILO küszöbértéke a tizenhat életév) minden gyárában, és minden alkalmazott munkaszerződésében rögzíti a munkaórákat a túlórákra vonatkozó adatokkal együtt. Az Epson alkalmazottai jóval többet keresnek az átlagbéreknél.

 

A TCO Certified tanúsítvány

A TCO Certified tanúsítvány az informatikai termékek globális fenntarthatóságára vonatkozó tanúsítvány, amelyet 25 éve alapítottak. A kritériumok között szerepel a társadalmilag felelős gyártás, a környezet, a felhasználó egészsége, a biztonság és az ergonomikus kialakítás. A kritériumokat az életciklus perspektívájából alakították ki, és lefedi a gyártás, a használat és az élettartam végi fázisokat. A tanúsított termékmodellek és a gyárlétesítmények megfelelőségét egymástól függetlenül vizsgálják. A tanúsítvány nyolc termékkategóriát vizsgál: a kijelzőket, a notebookokat, a táblagépeket, az okostelefonokat, az asztali számítógépeket, a kompakt számítógépeket, a projektorokat és a headseteket. A TCO Certified tanúsítvány az ISO 14024-nek megfelelő, 1-es típusú ökocímke .

1. Az ILO-t 1919-ben alapították, és azóta 187 tagállam kormányával, munkáltatóival, munkavállalói képviselőivel dolgozott együtt azért, hogy létrehozza a munkavállalás szabványait, és olyan programokat alakítson ki, amelyek népszerűsítik az emberi munkavállalás szabványait a férfiak és a nők körében egyaránt. Az ILO nyolc alapvető konvenciót alakított ki, amelyet be kell tartaniuk a vállalatoknak. A gyermekmunka megakadályozása – a munkába állás alsó korhatárát 16 évnél meghatározásával – mellett ezek a megegyezések főleg a szervezet személyzetének szabad szervezésére és az egyenlő keresetre összpontosítanak.