Hogyan változnak a technológia hatására munkahelyi szerepköreink?

Kutatások szerint az európai munkavállalók arra számítanak, hogy a technológia kevésbé stresszessé, rugalmasabbá és kreatívabbá teszi munkájukat – készen állnak erre?

Hogyan változnak a technológia hatására munkahelyi szerepköreink?

Az Epsonnál fel szeretnénk tárni a technológiai átalakulás munkahelyekre gyakorolt hatását. Új kutatások segítségével e hatás teljes hatókörét megismerhetjük. Sorozatunk első blogbejegyzésében, melynek címe: „Milyen változásokat hoz a technológia a vállalatok életébe?”azt vizsgáltuk, hogy az európai munkavállalók milyen változásokat várnak a vállalatok életében az elkövetkező évtizedben, és hogy a vállalatok hogyan készüljenek fel ezekre a változásokra.                                                               

Ebben a cikkben továbblépünk, hogy feltárjuk ezeknek a változásoknak az egyes munkavállalókra és mindennapi szerepköreikre gyakorolt hatását.

Nyilvánvaló, hogy a technológiai hatás az európai munkavállalók életében fontos tényező.  Az európai munkavállalók közel fele (48%) úgy vélekedik, hogy a technológia közvetlenül és negatívan érinti a munkahelyen betöltött szerepét, és 6 százalékuk egészen addig elmegy, hogy kijelenti, hogy egy évtizeden belül egyéni szerepköre meg fog szűnni.

Az érzelmek hátterében globális figyelmeztetések állnak. Egy 2016-os jelentésben olvashatjuk a Világgazdasági Fórum becslését, miszerint 15 vezető globális gazdaságban csak a robotikus automatizálással a nettó munkahely-elvesztések száma 2021-re elérheti az 5,1 milliót 1. A munkavállalók aggodalmai tehát jogosak?

Hatékony szerepkörök

Kutatási eredményeink azt mutatják, hogy ha nem szeretnénk abba a csapdába esni, hogy úgy gondoljunk a technológiára, mint ami fenyegetést jelent a munkahelyekre nézve, meg kell ragadnunk az általa kínált új lehetőségeket.  Ellentétben a munkahelyek elvesztését sugalló főcímekkel, a munkaerő tekintetében pozitív változást hoz a munkahelyi szerepkörök várt átalakulása.  Az európai munkavállalók egyharmada úgy véli, hogy szerepköre hatékonyabbá válik a technológiának köszönhetően, valamint produktívabbá, pontosabbá és analitikusabbá, a gyártási iparágban és a kiskereskedelemben dolgozók pedig egyetértenek abban, hogy a nagyobb hatékonyság a legnagyobb profitot hozná.

De nemcsak a működés hatékonysága, hanem várhatóan annak természete is javul.  Például a munkavállalók 21 százaléka szerint a technológiai átalakulás eredményeképpen szerepköreik kreatívabbá válnak.

Kommunikáció egy átalakulóban lévő munkahelyen

Munkahelyi környezetünk ugyanúgy változáson megy majd keresztül. A megkérdezettek közel fele szerint a munkahelyek sokkal inkább megfigyelés és ellenőrzés alatt állnak majd, ugyanakkor kialakul majd egyfajta rugalmasság is, a megkérdezettek 38 százaléka pedig úgy véli, hogy a technológia rugalmasabb munkaidőt fog eredményezni. Ezzel szemben mindössze 19 százalék gondolja úgy, hogy munkája kimerítőbb lesz és egyre több elvárásnak kell majd megfelelnie, és ez rámutat arra, milyen tendenciát várnak a jobb munka-magánélet terén.

A munkahelyi átalakulás hatásáról való kommunikáció alapvető fontosságú. A munkavállalóknak csupán 62 százaléka véli jelenleg úgy, hogy szervezete jól vagy kiválóan kommunikálja a technológiai változások hatását. Ez 57 százalékra esik vissza, amikor a konkrét munkaköröket érintő változásokkal kapcsolatos kommunikációról van szó. Továbbá a megkérdezettek mindössze 54 százaléka gondolja úgy, hogy szervezete jó vagy kiváló az érintett munkavállalók döntéshozatali folyamatba való bevonásában. Ez azt jelenti, hogy az üzleti vállalkozások csaknem fele elmulasztja megfelelő módon kommunikálni a legfontosabb technológiai változások hatását.

A felkészülés létfontosságú

Ha a szervezetek ki szeretnék használni a technológiai átalakulás előnyeit, az egyéni munkavállalókat fel kell készíteni. A megkérdezettek mindössze 65 százaléka gondolja úgy, hogy szervezete jó vagy kitűnő a munkavállalóknak a technológia használatára való képzésében, és csupán 47 százalék véli úgy, hogy szervezete jó a potenciálisan nélkülözhető alkalmazottak átképzésében.

Egy olyan környezetben, ahol az európai munkavállalók 60 százaléka úgy gondolta, hogy szervezete jó vagy kiváló az új alkalmazottak toborzása során, kutatásaink egy olyan lehetséges jövőt fednek fel, amelyben a készségek megléte fontosabb, mint azok fejlesztése. Egy gyorsan változó munkahelyen az alkalmazottak támogatása abban, hogy alkalmazkodjanak, vagy a megfelelő új tehetség megtalálása végső soron létfontosságú kérdés lehet.

Szeretne többet megtudni?

Az összes információt tartalmazó teljes jelentést innen töltheti le