Hogyan dönti le az elefántcsont-tornyot a technológia az orvosi ellátásban?

A technológia forradalmasítja az egészségügyet, de az egészségügyi szakembereknek vajon lesz-e idejük, hogy alkalmazzák?

Hogyan dönti le az elefántcsont-tornyot a technológia az orvosi ellátásban?

A technológia átalakítja a modern világot, és talán az egészségügy az a terület, ahol a változás a legmélyrehatóbb lesz. A fejlett robotika, a távoli betegfelügyelet és a 3D nyomtatás forradalmi lehetőségeket kínál az egészségügyi ellátás biztosításában. De hogyan tudjuk összeegyeztetni a technológiai átalakulást egy olyan iparágban, amely alapvetően az emberi interakción alapul?

Az Epson a jövő munkahelyének kutatása során az európai dolgozókat és iparági szakértőket kérte fel, hogy segítsenek annak megértésében, hogyan alakítja át majd a technológia az iparágat. Dr. Tobias Gantner egészségügyi jövőkutató állítása szerint a technológia jelentős hatással lesz az egészségügy emberi interakcióira. Mindazonáltal úgy véli, hogy az egészségügyben a technológia kiegészítő elemként lesz jelen és lehetőségeket tár fel. Támogató rendszert nyújt majd az orvosoknak, lehetővé téve számukra az új időbeosztást és a betegekkel való nagyobb mértékű együttműködést.

Egy egészséges jövő nyomtatása

Az Epson által megkérdezett európai orvosok 72 százaléka egyetért abban, hogy a 3D nyomtatás, akárcsak az organikus és bionyomtatás, csökkenti a műtétekre való várakozási időt, és további 70 százalékuk szerint a műtétek és a kezelések eredményesebbek lesznek. A technológia felé való elmozdulás továbbá személyre szabott vényköteles gyógyszerek nyomtatását teszi lehetővé, amely a válaszadók 64 százaléka szerint képes drámaian javítani a kezelések eredményét.                                                                     

A fejlett nyomtatás paradigmaváltást kínál az egészségügyben, és ez a technológia már napjainkban is eredményeket tud felmutatni. Összességében a megkérdezettek 63 százaléka gondolja úgy, hogy a 3D nyomtatás forradalmi változást idéz elő az egészségügyben, az új szervek előállításától a gyógyszerek nyomtatásán át a logisztikai kihívások kezeléséig. És ez a változás nem a távoli jövőben zajlik majd – a megkérdezettek 48 százaléka egyetért azzal, hogy az organikus és a bionyomtatás forradalmi változást hoz már a következő évtized során.

„Kiterjesztett” egészségügy

A kiterjesztett valóság további lehetőségeket kínál az egészségügyi ellátás jövőjének átalakítása során. Képzeljen el sebészeket, akik olyan maszkokat viselnek, amelyek a betegek létfontosságú, valós idejű adatait jelenítik meg számukra, és a kardiovaszkuláris rendszer precíziós térképeivel látják el a testet. Az ilyen technológiák előfutárai már ma is alkalmazzák a klinikákon ezeket a műtétek során.

Kutatásaink azt mutatják, hogy a válaszadók 50 százaléka szerint az AR forradalmasítani fogja a műtéti eljárásokat, és 45 százalék egyetért azzal, hogy az AR forradalmi változást hoz a sebészképzésben. A jövőben az orvostanhallgatók részletesen megtekinthetik a kiterjesztett anatómiai adatokat, és a testeket különböző nézőpontokból vizsgálhatják, hozzájárulva a tőke- és időbefektetések csökkentéséhez.

 

A technológia hatalmas hatással lesz az egészségügyi oktatásra és az együttműködésre. A megkérdezettek 76 százaléka egyetért azzal, hogy fejlettebb tudásmegosztás válik lehetővé a távoli hozzáférés és a virtuális együttműködés révén, és 72 százalék szerint a betegadatokhoz való jobb hozzáférés javítani fogja a betegellátást.

Pozitív egészségügy

A technológia készen áll az egészségügy forradalmasítására, és kutatásaink szerint az orvosi szakemberek is készen állnak a fogadására. A technológia révén nő a hatékonyság és a pontosság, valamint fejlettebbé válik az adatmegosztás, ami a betegellátás minőségének javulását idézi majd elő.  A fejlett robotika hasonlóképpen innovatív lehetőségeket kínál – ezzel a témával további cikkeink foglalkoznak majd.

Ha mindez túlságosan szépnek tűnik ahhoz, hogy igaz legyen, még mindig van legyőzendő akadály, amely nem meglepő az egészségügy terén – az idő szorítása.

Az új technológiáknak megkövetelik az iparág és az egészségügyi dolgozók alkalmazkodását, mégis a válaszadók 70 százaléka aggodalmát fejezi ki az új készségek fejlesztéséhez szükséges idővel kapcsolatban. A technológia forradalmasíthatja az egészségügyet, de az egészségügyi szakembereknek vajon lesz-e elég idejük a forradalom végrehajtásához?

Szeretne többet megtudni?

 

Az összes információt tartalmazó teljes jelentést innen töltheti le: