Az önálló munkavégzés lesz hamarosan a legjobb készség a CV-ben

A technológia a valaha volt legtöbb lehetőséget nyújtja a másoktól függetlenül és a csapatmunkára is képes dolgozóknak

Az önálló munkavégzés lesz hamarosan a legjobb készség a CV-ben

A csatlakoztathatóság megváltoztatja az életmódunkat. A munkamódszerünkre is hatással van. Ennek eredménye az, hogy a jövő generációi szakértők lesznek az önálló munkavégzésben, ugyanakkor rendkívül jó csapatmunkára is képesek lesznek főleg virtuális eszközökön keresztül.

Ez a trend alapjaiban fogja átalakítani számos európai alkalmazott munkakultúráját. Ahogy a technológia fejlődik, az osztálytermek és a tárgyalók egyre inkább technológiaközpontúak lesznek az Epson legújabb felmérése szerint, amely során 17 vezető szakemberrel készített interjút és több mint 7000 európai munkavállalót kérdezett meg.

A jövő generációinak oktatása

Oktatási rendszerünk olyan korszak felé halad, amelyben a kreatív együttműködés és a metatanulás lesz az uralkodó. A megkérdezettek 70 százaléka szerint a tanárok már nemcsak a tudás átadásáért lesznek felelősek – ennél fontosabb szerepet kap az, hogy a diákokat tanácsadóként segítsék a tanulás folyamatában. A válaszadók hatvannégy százaléka egyetértett abban, hogy a jövő oktatási rendszerének középpontjában az információs és elemzési készségek állnak majd.

Ez a jövő is tartogat buktatókat. A válaszolók hatvankilenc százaléka tart attól, hogy ha túlzottan a technológiára támaszkodunk az információ elérésében, akkor az általános műveltség csökkenni fog. A megkérdezettek 67 százaléka értett egyet abban, hogy az oktatás feladata a jövőben elsősorban nem a tudás átadása lesz, mivel az információ állandóan rendelkezésre fog állni.

Virtuális együttműködés

A válaszadók 74 százaléka szerint a technológia forradalmasíthatja az oktatási és a munkahelyi gyakorlatokat, de semmilyen virtuális alkalmazás sem fogja helyettesíteni a személyes kapcsolatépítést. Mondhatjuk azt, hogy ezt a nézetet a jövőbeli technológiák – például a holografikus kivetítés funkció – kihívás elé állíthatják.

Csak a válaszadók 30 százaléka véli úgy a virtuális bővüléssel összhangban, hogy a fizikai munkahelyek fejlődése javítja majd a munkatársak közötti kapcsolatot. Kiegészítő jellegű kapcsolat azonban továbbra is létezni fog az online és az offline eszközök között, és a válaszadók 71 százaléka egyetértett abban, hogy az „ötvözött tanulás” az oktatást dinamikusabbá fogja tenni, és a tanárok hatékonyabbak lesznek.

A globális munka világa

Az új technológia még inkább támogatja a helyi és a globális munkavállalók közötti együttműködést, ennek ellenére létfontosságú lesz, hogy a munkavállalók oktatást és támogatást kapjanak az új technológiák elsajátításához.

A válaszadók 71%-a szerint a jövő tárgyalótermei teljes mértékben virtuálisak lesznek, ahol az alkalmazottak a világ különböző pontjairól kapcsolódnak a valós idejű munkacsoportokhoz, a kiterjesztett valóság és a holografikus kivetítők segítségével. Egyértelmű azonban, hogy az embereknek még mindig sok hiányossága van ezeknek a technológiáknak a használatában. Ahogy a jövő generációi megértik az új technológiát, a jelenleg dolgozó embereknek elkerülhetetlenül el kell sajátítaniuk olyan területeket, amelyeket korábban nem ismertek.

A tanulási hajlandóság megteremtése

A technológiai készségek fejlesztése során elengedhetetlen a munkatársak érdeklődésének felkeltése. A válaszadók döntő többsége, 65%-a mondta azt, hogy átképeznék magukat más munkakörre, ha úgy éreznék, hogy saját munkakörük veszélyben van, és a technológia által nyújtott lehetőségek kihasználására a szervezeteknek hasznosítaniuk kellene az erre hajlandó munkatársakat.

A jövő munkahelyére történő felkészítés számos új készség elsajátítását igényli. Ezt a képzelet, a megértés, az együttérzés és a kapcsolatépítés alapvető humán készségei támogatják. Az iparág technológiai átalakulására történő felkészülésben jelentős szerepet fog játszani az, hogy felismerjük ezeket a készségeket, és arra biztassuk a munkatársakat, hogy elsajátítsák ezeket.

Szeretne többet megtudni?

A teljes jelentés az összes megállapítást tartalmazza, és a weboldalról tölthető le