Az iparágaknak a kiberbiztonságra és nem a munkahelyi bizonytalanságra kellene összpontosítania

Új kutatások szerint az európai munkaerő jobban aggódik a hacker-támadások hatása miatt, mint a munkahelyi automatizálás miatt

Az iparágaknak a kiberbiztonságra és nem a munkahelyi bizonytalanságra kellene összpontosítania

Az iparágak átalakulnak, és ennek a változásnak a központi eleme az összekapcsolódás. Az Industrial Internet of Things (dolgok ipari internete) eszközökre a globális kiadások mértéke 2020-ra várhatóan elérik az 500 milliárd amerikai dollárt 1. Ebben az egyre inkább összekapcsolódó világban a kiberbiztonság óriási szerepet fog játszani. A megfelelő biztonság biztosítása jelentős kihívást fog jelenteni az iparágazatok számára.

Az Epson legújabb kutatása a technológia legfontosabb üzleti ágazatokra gyakorolt hatásáról 2feltárta, hogy Európában a gyártási iparágazatban dolgozók 67 százaléka úgy véli, hogy a kiberbiztonság fenyegetettsége jelenti a legnagyobb veszélyt az iparág számára. Ez a szám a vezetői szerepkörök esetén 76 százalékra emelkedik. A kibertámadások fenyegetésének kezeléséhez a vállalkozásoknak alkalmazkodniuk kell.

Változó nézetek

Széles körben elterjedt a nézet, hogy sokan félnek a jövő ipari átalakulásától, ami a technológia elterjedését és a munkahelyek számának csökkenését eredményezi. Ezt a véleményt nem támasztotta alá jelentősen a kutatásunk, ami azt mutatja, hogy az európai munkavállalóknak mindössze 47 százaléka gondolja úgy, hogy a technológia negatívan hat szerepkörükre a jövőben. Nem kétséges továbbá az sem, hogy ennek részeként a kiberbűnözés negatív hatását is megemlíthetjük, sokkal inkább, mint az automatizált folyamatok hatását.

A Deloitte USA-beli tanulmánya szerint a kiberbűnözés a gyártócégek több mint 40 százalékát érintette, az érintettek 38%-ánál több mint 1 millió amerikai dollár kárt okozva 3. Az iparágaknak meg kell tanulniuk védekezni a fenyegetések ellen, például titkosítással vagy úgy, hogy a hálózatokon keresztül küldött egyszerű szöveges üzenetek ne tudjanak bejutni a létfontosságú rendszerekbe, és ne okozzanak állásidőt. Ébernek kell lenniük, hogy csökkentsék a tűzfalak mögé való beszivárgások lehetőségét vagy az érzékeny adatok ellopását. Egy egyre automatizáltabb jövőben kulcsfontosságú lesz a robotikus infrastruktúra illetéktelen behatolók elleni védelmének biztosítása is. Az oktatás fontos szerepet játszik majd ebben.

Munkavállalók oktatása

A gyártási iparág az európai GDP 15 százalékát teszi ki, és több mint 52 millió közvetlen vagy közvetett munkahellyel rendelkezik, ezért a munkaerőnek egy bizonytalan korszak közepette frissítően pozitív foglalkoztatási kilátásai vannak. A megkérdezettek 62 százaléka azt mondta, hogy a gyártási feladatok fejlődni fognak a technológiának köszönhetően, és nem helyettesíteni fogják azt. Ráadásul a szakértők, valamint a felsővezetés 74%-a Európa-szerte úgy gondolja, hogy a gyártási iparágban bekövetkező gyors globális változás a helyi gazdaságok és a munkalehetőségek fellendüléséhez vezet majd a technológiának köszönhetően.

A kiberbűnözéssel szemben az oktatás, és nem a pozitív gondolkodás az, ami a legnagyobb hatást fogja kifejteni. Elengedhetetlen, hogy a munkavállalók tájékoztatást kapjanak a legjobb gyakorlatról, segítve őket abban, hogy megértsék sebezhetőségüket, valamint azt, hogy a kiberbűnözés csökkentésében mindannyian létfontosságú szerepet játszanak.

A sebezhetőségre hírhedt példa az amerikai Target áruházlánc, ahol egy külső beszállítói hozzáférésén keresztül, egyszerű e-mailes csalás következtében nagy mennyiségű adatlopás történt 4.  Ezek azok a sérülékeny pontok, amelyek megvédésére a munkavállalókat képzésekkel kell felkészíteni.

Pozitív hatások

Bár nyilvánvaló, hogy a jövő gyártási iparága negatív hatással lesz a munkahelyekre, mégis talán a kiberbűnözésnek kell szentelnünk a legnagyobb figyelmet.  2020-ig több mint 12 milliárd gép-gép összekapcsolódás lesz 5. Ez a szám magában foglal a digitalizált energiaelosztó rendszerektől a robotikus logisztikai technológiákig mindent. Ezeknek a kapcsolatoknak a biztonságát biztosítani kell – ez lényeges része egy sikeres, összekapcsolt jövő építésének.

Egy, az Európai Hálózat- és Információbiztonsági Ügynökség által készített tanulmány kimutatta, hogy a kiberbűnözés akár a GDP 1,6 százalékába kerülhet egyes országokban 6. Ennek tudatában talán bölcsességre vall, hogy a munkaerő 67 százaléka és a vezetőség 76 százaléka felismeri a kiberbiztonságnak a gyártási iparág jövőjében játszott létfontosságú szerepét.

Szeretne többet megtudni?

Az összes információt tartalmazó teljes jelentést innen töltheti le