Az Epson támogatja a tintasugaras technológiára fordított befektetéseket, mivel ez teszi ki az európai B2B piac 40%-át

585 millió euró az üzleti tintasugaras technológiák fejlesztésére és gyártására

Az Epson támogatja a tintasugaras technológiára fordított befektetéseket, mivel ez teszi ki az európai B2B piac 40%-át

Korszerű gyár a Fülöp-szigeteken

A nyomtatás, a vizuális, a viselhető- és robottechnológia terén szerzett jelentős tapasztalatáról ismert vezető technológiai cég, az Epson bejelentette, hogy a várakozásainak megfelelően az európai üzleti tintasugaras nyomtatópiac 40%-os részesedést szerzett 2017. első negyedévében. 1. Ez egy olyan időszakban következett be, amikor az elemzők az általánosan szűkülő, bizonyos esetekben azonban növekvő és nyereséges nyomtatási piac iparági szintű megszilárdulását jósolják. Az Epson a rendkívül rugalmas tintasugaras nyomtatásra összpontosít, amely a piac más technológiái által nyújtott üzleti előnyökön túl további specifikus előnyöket kínál – az Epson éppen ezért további növekedésre számít a 2017-es év fennmaradó részében és az elkövetkezendő években.

Az Epson 400 millió eurót fektetett a tintasugaras technológiába, Japán mellett más piacokon is új gyártási üzemeket hoz létre és további 185 millió eurót fordított kifejezetten a PrecisionCore tintasugaras nyomtatás fejlesztésére, ami a következő három évben kerül felhasználásra. Azzal, hogy az Epson év elején megnyitotta a Workforce Enterprise céget, a nagysebességű tintasugaras nyomtatási piacot támogatja – amely az IDC elemző- és piackutató vállalat előrejelzései szerint komoly növekedési potenciállal rendelkezik 2.

Rob Clark, az Epson Europe rangidős alelnöke szerint: „Erősen összpontosítunk a tintasugaras technológiára, illetve befektetünk és elkötelezettek vagyunk a tintasugaras nyomtatással kapcsolatos K+F iránt, mivel egyre inkább megmutatkozik a technológia ellenállóképessége és értékei. Az elmúlt években új alapokra helyeztük a már 70 éve jelentős technológiát.  Szilárd meggyőződésem, hogy a tintasugaras nyomtatás továbbra is húzóerő marad az üzleti piacon.”

Ez a hozzáállás az alapja az Epson stratégiájának, hogy növelje piaci részesedését az IDC által jósolt 38 millió eurós EMEA üzleti nyomtatási szektorban 3. Az IDC munkatársa, Phil Sargeant azonban arra figyelmeztet, hogy „az iparág konszolidációjával valószínűleg el fognak tűnni bizonyos márkák, és a piac nyertesekre, illetve vesztesekre bomlik”. Azok lesznek a nyertesek, akik megfelelő erőforrásokat fektetnek a növekedő területekbe, és hatékonyan képesek versenybe szállni a változó körülmények között.

Az IDC további előrejelzései szerint az üzleti tintasugaras piac 10.2%-kal (összesített éves növekedési ráta) fog nőni Nyugat-Európában 2020-ra 4. Az IDC szerint a tintasugaras technológia jelentősége tovább növekszik az irodai piacokon, hiszen várhatóan egyre több tintasugaras készülék kerül értékesítére üzleti környezetben. Ennek megfelelően az Epson azt tapasztalta, hogy 2015 első negyedévében a hozzávetőleg 25%-ot kitevő üzleti tintasugaras piac 2017 első negyedévére 40%-ra nőtt (vagyis 15%-kal növekedett). 5.

„Az iparági jelentések, tesztek és összehasonlítások azt mutatják, amiben már régóta hiszünk: a tintasugaras technológia megelőz más technológiákat a teljesítmény és a hatékonyság terén egyaránt. Míg a nyomtatás továbbra is fontos szerepet játszik az életünkben – a munkahelyen és otthon is –, azok a cégek, akik a tintasugaras nyomtatás mellett döntöttek, 99%-kal kevesebb hulladékot termeltek, 96%-kal kevesebb energiát használtak fel, és 98%-kal kevesebb időt fordítottak a karbantartásra és a beavatkozásra 6. A tintasugaras innovációk közvetlenül a mai üzleti szükségleteket célozzák meg, és ennek eredményeként az európai vállalati nyomtatási piacon a lézertechnológiáról a tintasugaras technológiára váltanak” – mondja Clark. „A cégek kezdik látni a technológia pénzügyi, környezetvédelmi és közösségi előnyeit, és ez komolyan befolyásolja az európai tintasugaras nyomtatók piacának értékesítési adatait.” 

Az irodai nyomtatáson túl a tintasugaras technológia azt is bizonyította, hogy rugalmasan alkalmazkodik a változó piaci igényekhez, és teljes piaci szegmenseket formál újra, beleértve a divat- és a dekortextil-nyomtatást, a csomagolástechnikát és a széles formátumú feliratnyomtatást, valamint lehetővé teszi a rövid gyártási időket, miközben csökkennek a költségek és a hulladék mennyisége.

1. IDC, A nyugat-európai nyomtatás részesedései, 2016
2. IDC, A nyugat-európai üzleti tintasugaras technológia piaci részesedései, 2016
3. Becsült teljes EMEA üzleti nyomtatási piac, forrás: IDC
4. IDC, A nyugat-európai üzleti tintasugaras technológia piaci részesedései, 2016
5. IDC, A nyugat-európai nyomtatás részesedései, 2016
6. A BLI kutatása, 2017