Az Epson csatlakozik a CSR Europe szervezethez

Megerősíti elkötelezettségét az emberek, a bolygó és a fenntartható folyamatok iránt

Az Epson csatlakozik a CSR Europe szervezethez

Az Epson örömmel jelenti be, hogy vállalati tagként csatlakozott a CSR Europe szervezethez, hogy megerősítse elkötelezettségét a vállalati társadalmi felelősségvállalás iránt, valamint mind globálisan, mind Európán belül központi szerephez juttassa azt. A vállalati társadalmi felelősségvállalás csak akkor lehet központi tényező, ha az európai vállalkozások életében is egyre inkább kiemelkedő szerephez jut – ez az, ami iránt az Epson és a CSR Europe is elkötelezett. Mint tudjuk, Európa növekvő figyelmet fordít a fenntarthatósági szempont (triple bottom line) fontosságára, az Európai Bizottság nem pénzügyi jelentéstételre vonatkozó irányelvei pedig 2017 júniusában jelentek meg, legfőbb ideje hát a vállalati társadalmi felelősségvállalásról való komolyabb párbeszédnek és a nemzetközi szintű fejlődés előmozdításának.

Az Epson komolyan elkötelezett a környezeti fenntarthatóság iránt: a kilencvenes években a CFC-k (klorofluorokarbonok) fokozatos megszüntetését is támogatta, ahogyan a jelenlegi célkitűzést is elsajátította: a 90%-os CO2-kibocsátáscsökkentést minden termék és szolgáltatás életciklusában 2050-re. Vezető technológiai szolgáltatóként – hatékony, kompakt és nagy pontosságú technológiáival a tintasugaras nyomtatók, a vizuális kommunikáció, a viselhető eszközök és a robotika területén – az Epson mindig a saját és ügyfelei környezeti hatásának csökkentésére törekedett. Továbbá az Epson vállalati etikájának alapvető részét képezi a társadalmi felelősségvállalás és az ellátási lánc nemzetközi szintű kiváló minőségű kezelése. Vállalatunk folyamatosan az üzleti és munkafolyamatok javítására törekszik egy olyan jövő érdekében, ahol az emberek megszabadulhatnak a monoton kézi munka terhétől, és ahol az ügyfelek élvezhetik az innovatív és nagy teljesítményű technológiák minden előnyét a termelékenység, a pontosság és a kreativitás növekedése révén.

„Hisszük, hogy többet kell tenni azért, hogy a vállalati felelősségvállalás Európa-szerte elterjedjen. Ezért örülünk annak, hogy csatlakozhatunk a CSR Europe 48 vállalati tagjához és a közös célkitűzéshez: felgyorsítani a CSR alapelveinek, legjobb gyakorlatainak és követelményeinek elterjedését Európában "– mondta Henning Ohlsson, az Epson Europe CSR igazgatója. Ohlsson hozzátette: „Hisszük, hogy együtt egy fenntarthatóbb európai jövő felé mozdulhatunk el – egy olyan társadalom felé, amelyben az emberek biztonságos, hatékony és egészséges életet élhetnek."

A CSR Europe ügyvezető igazgatója, Stefan Crets a csatlakozással kapcsolatban elmondta: „A tény, hogy az Epson csatlakozott egy olyan vezető fenntarthatósági szervezethez, mint a CSR Europe, mutatja a vállalat európai és a globális fenntarthatóság iránti elkötelezettségét. Ez lehetőséget biztosít számunkra a további, folyamatos fejlesztésre és a kölcsönös tanulásra. Továbbá lehetővé teszi majd a CSR Europe üzleti tervének középpontját képező, az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljai által megfogalmazott kulcsfontosságú területeken a vezetői együttműködést.”

Az Epson erőteljes öröksége és alapvető technológiái a japán termelés művészetének szellemében gyökereznek – amelynek neve: monozukuri. „Ennek, valamint azon alapvető meggyőződésünknek köszönhetően, hogy a társadalom fejlődésének kulcsfontosságú tényezője a kiváló hardver, képesek vagyunk arra, hogy folyamatosan innovatív, mégis fenntartható technológiával jelenjük meg a piacon"– tette hozzá Henning Ohlsson, az Epson Europe CSR igazgatója. Ezután folytatta: „Ha vetünk egy pillantást például az ipari vizsgálati eredményekre vagy a tintasugaras nyomtatókra vonatkozó összehasonlítások adataira, a számok magukért beszélnek. Ha a vállalatok úgy döntenek, hogy tintasugaras nyomtatási technológiákba fektetnek be, akár 99%-kal kevesebb hulladékot, nulla ózontermelést, 92%-kal kevesebb CO 2kibocsátást és 96%-kal alacsonyabb energiafogyasztást érhetnek el. 1. Más megközelítésben: ha minden vállalkozás tintasugaras nyomtatásra váltana, legalább 507 000 háztartás működtetéséhez elegendő energiát spórolhatnánk meg Európában 2.”

A CSR Europe szervezetről

A CSR Europe a vállalati társadalmi felelősségvállalás vezető európai üzleti hálózata. A hálózat, amely  48 vállalati tagból és  42 nemzeti CSR-szervezetből áll, több mint 10 000 vállalatot foglal magában, és platformként szolgál azon vállalatok számára, amelyek fenntartható növekedést szeretnének, valamint hozzá kívánnak járulni a társadalom fejlődéséhez. A fenntarthatósági terv előterjesztése egy olyan küldetés, amelynek során a CSR Europe túlmutat az európai határokon, és együttműködik a világ más régióiban lévő CSR-szervezetekkel. A CSR Europe kezdeményezése, az Enterprise 2020 (Vállalkozás 2020) több részvényes bevonásával kínál megoldást az ENSZ fenntartható fejlődés 2030-ig programjában a vállalati fenntarthatósággal kapcsolatban megfogalmazott problémákra.

[1] A BLI kutatása, 2015
[2] A résztvevő európai országok adatai: Németország (170 000 háztartás); Egyesült Királyság (60 000 háztartás); Franciaország (56 000 háztartás); Olaszország (95 000 háztartás); Spanyolország (24 000 háztartás); WE15 és Görögország (507 000 háztartás)