A világ vezető projektorgyártóját, az Epsont választották ki arra, hogy egy új finnországi kortárs múzeumban biztosítsa a teamLab japán művészeti kollektíva magával ragadó élményét

135 Epson projektort szereltek fel Helsinki vadonatúj, Amos Rex nevű művészeti múzeumában

A világ vezető projektorgyártóját, az Epsont választották ki arra, hogy egy új finnországi kortárs múzeumban biztosítsa a teamLab japán művészeti kollektíva magával ragadó élményét

Szeptember, Helsinki  – Az Epsont, a világ első számú projektorgyártóját 1választották ki a Helsinki központjában újonnan megnyílt, Amos Rex nevű szépművészeti múzeum számára, ahol a teamLab magával ragadó digitális installácóit 118 db, nagy fényerejű Epson projektor vetíti ki, míg további 17 projektort útbaigazítási és oktatási célokra használnak a múzeum különböző területein.

 

„Ez a kiállítás nagyszerű példája, hogy az Epson projektorai a közönség számára valóban magával ragadó élményt képesek nyújtani és biztosak vagyunk benne, hogy segíteni fognak a múzeumnak megerősíteni Helsinki európai kulturális városi státuszát", nyilatkozta Tőrös Gáspár, az Epson Magyarország projektorokért felelős termékmenedzsere. „A múzeumok, különösen azok, amelyek látogatóik számára korszerűbb és vonzóbb élményt kívánnak létrehozni, praktikus környezetet jelentenek az Epson projektorok számára, mivel ezek éles és fényes képek révén keltik életre a kultúrát, hosszan tartó teljesítmény és alacsony karbantartási igény mellett.”

 

 

A teamLab (egy kb. 500 fős interdiszciplináris, programozókból, mérnökökből, CG-animációs szakemberekből, matematikusokból és építészekből álló művészeti kollektíva, amelynek célja „az ember és a világ közötti újfajta kapcsolat felfedezése a művészeten keresztül”) magával ragadó digitális installációinak kivetítésére az Epson 3LCD projektorait használják. A teamLab idén számos nagy szabású kiállítást nyitott meg egyidejűleg, és a tokiói MORI építményben található DIGITÁLIS MŰVÉSZETI MÚZEUM, a teamLab Borderless kiállításának megnyitását júniusban hatalmas siker követte.

„A teamLab kiállítása műszaki szemszögből nézve kivételes kihívást jelent. Ezen kihívásnak az Epson 3LCD lézerprojektorai fényerejüknek, kontrasztjuknak és színreprodukciójuknak köszönhetően tökéletesen megfelelnek”, nyilatkozott Kai Kartio, az Amos Rex múzeum igazgatója.

A művészet és a városi kultúra találkozóhelyének számító Amos Rex múzeumot úgy tervezték, hogy rugalmas lehetőségeket biztosítson a folyamatosan változó kortárs művészet igényeinek fényében. Így a 3LCD lézerprojektorok kiváló fényereje és színhűsége, valamint a 360 fokos telepítésre vonatkozó rugalmassága révén az Epson, a világ vezető projektorgyártója kiváló döntést jelent a múzeum részéről ezen élmény életre keltéséhez. 

A felhasznált Epson projektorok közé a 3LCD lézer fényforrású, natív 4K felbontású, ultra rövid vetítési távolságú, illetve 3LCD lámpával ellátott termékek tartoznak. Az egyes intézményekben, többek között múzeumokban használt projektorok piaca több mint 70 %-kal növekedett az elmúlt 10 év során (2008-tól 2017 végéig), amelyben az Epson részesedése 30 % – ez 138 %-kal magasabb, mint a második legnagyobb piaci részesedés birtokosáé 2.

 

 

[1] Futuresource Consulting Limited – Projectors Market Insights (Projektorpiaci felmérés) – WorldWide Analyser CY 2017 – 2018
[2] Futuresource Consulting Limited – Projectors Market Insights (Projektorpiaci felmérés) – WorldWide Analyser CY 2008 – 2018