A méret fontos: Miért kell az oktatási iparnak komolyan odafigyelnie a képernyő méretére

Projektorok és a képernyőméret forradalma

A méret fontos: Miért kell az oktatási iparnak komolyan odafigyelnie a képernyő méretére

A vizuális kommunikáció technológiái – például a projektorok és a síkpanelek – forradalmasítják az iskolai és egyetemi oktatást, hiszen a mai diákok információ-befogadása képernyőn keresztül zajlik. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a diák a vizuális úton közölt oktatási anyagok 80%-ára emlékszik, az interaktív órák információinak 90%-át sajátítja el, míg az egyirányú szóbeli előadások alatt csupán a tananyag 25%-a rögzül. A hagyományos oktatási módszerek szerepe egyre csökken, a digitalizációé pedig növekszik  (a diákok egyre több időt töltenek beltérben és képernyők előtt) – akárcsak a képernyők által okozott szemkárosodások száma. Tény, hogy drámai mértékben nőtt a myopia (rövidlátás) az európai fiatal felnőttek körében – az 50 évvel ezelőtti esetek számának kétszeresére.

Ugyanakkor a két dolog közötti szoros összefüggés ellenére az iskolákban a mai napig hiányoznak a megfelelő képernyőhasználathoz szükséges alapvető eszközök.

Két út áll rendelkezésre az iskolák számára, ha képernyőt szeretnének használni a tanítás során: a síkképernyős panelek és a projektorok. Bár egyre több iskolában vezetik be a síkképernyős panelek használatát, mivel azok piaci megítélése ár szempontjából kedvezőbb, valójában a kutatások azt mutatják, hogy a hallgatók 58%-a nem képes olvasni egy 70 colos síkképernyőről. Ezért az oktatási döntéshozók figyelmét egyre inkább a projektorokra kellene irányítani. Tény, hogy a projektorok sokkal felelősségteljesebb és rugalmasabb választást jelentenek. Annak ellenére azonban, hogy a globális interaktív projektorok piaca 2016 és 2020 között várhatóan mintegy 27%-kos összetett éves növekedési ütemben (CAGR) nő, még nem létezik Európa-szerte rájuk vonatkozó szabvány. Ehelyett az oktatási ipar széles körben elfogadott iránymutatásokra támaszkodik arra vonatkozóan, hogyan kell ezt a technológiát a rendeltetésének megfelelően használni a tanteremben.

A projektorok napjainkban már hihetetlenül fejlettek, nem csak a kiváló minőség és a színes fényerő miatt, hanem azért is, mert csatlakoztathatóságnak köszönhetően lehetővé válik a BYOD-interakció, az interaktív érzékelés és az érintőtechnológiák használata, valamint a nagyobb méretű, torzításmentes vetítés is. Továbbá sokkal inkább hordozhatóak, és a képernyő elrejthetőségének köszönhetően sokkal kevesebb helyet foglalnak el, ha nincsenek használatban. Azonban az előnyök ellenére még mindig vannak potenciális kockázatok – mint bármely technológia esetén –, ha a helyiségméretre, a tanteremben lévők számára és a képernyőméretre vonatkozó előírásokat nem tartják be. A technológia döntéshozói számára elengedhetetlen, hogy jól átgondolt stratégiát alkalmazzanak, amikor a tantermi követelményeket elemzik, hogy a célnak megfelelő technológiát vásárolják meg.

Az Epson már 13 éve a projektorok piacvezetője, és szoros együttműködésben dolgozik számos iskolával és képzési intézménnyel, ezért tisztában van azzal, hogy a kivetített információk és képek láthatósága befolyásolja a tanulási eredményeket, attól függően, hogy a diák a tanteremben elöl vagy távolabb, hátul ül-e. Az Epson a CSR-erőfeszítések részeként folyamatosan arra törekszik, hogy termékei valóban a felhasználók igényeinek megfelelőek legyenek. Cégünk tisztában van azzal, hogy a pontos javaslatok és a partnerekkel való együttműködés elengedhetetlen a tartalomnak megfelelő képméret biztosítása érdekében, hogy az ne legyen túl kicsi, ugyanakkor kiváló minőségű és jól látható legyen, figyelembe véve a kivetített képtől való távolságot, és mindenki egyenlő mértékben kapcsolódhasson az információkhoz, valamint megoszthassa azokat.  A ma tanulási módszerei többé nem korlátozódnak arra, hogy egy személy ismerteti a tananyagot egy diákokból álló csoportnak. A diákok prezentálnak társaiknak, valamint a képernyőt nagyobb csoportban való együttműködésre használják. Ezért a tantermek esetében olyan tervezési folyamat szükséges, amely megkönnyíti a technológia megfelelő integrációját.

Bár nincs általános szabvány, jelenleg számos olyan útmutató létezik, amelyet be kell tartani annak érdekében, hogy a diákok tanulási képességét és szemének egészségét a lehető legkisebb mértékben befolyásolhassák az eszközök.

A Dél-Walesi Egyetem Az audiovizuális és oktatási tér irányelveiről című jelentésében szereplő iránymutatások szerint a képernyő alja nem lehet 1,2 m-nél kisebb távolságra a padlótól. Az első sor és a képernyő közötti minimális távolság kétszerese a képernyő magasságának. A minimális képernyőszélességnek meg kell egyeznie a legközelebbi néző és a képernyő között lévő távolsággal. A maximális vízszintes és függőleges látószög 45 és 30 fok között van.

Iránymutatások azzal kapcsolatban is léteznek, hogy a megjelenített információ típusa hogyan függ össze a tantermi beállításokkal. A széles körben elfogadott 4-6-8 szabály a kutató és a szabályozó testületek ajánlásain alapul, és megállapítja, hogy a tanteremben a képernyőtől legtávolabb lévő egyénnek a képernyő függőleges magasságának 4-6-8-szoros távolságára kell ülnie, az elvégzendő feladattól függően. A legtávolabbi a „passzív megtekintés” (pl. videó nézése), majd a „részletes megtekintés” következik (pl. prezentációk olvasása), végül a „vizsgálati adatok megtekintése” (pl. kis szövegek és táblázatok), ahol a legtávolabb ülő egyén nem lehet messzebb a képernyő függőleges magasságának négyszeresénél.

A Smart Cube jelentése szerint számos tényezőt kell figyelembe venni a képernyő méretének meghatározásakor, beleértve a mennyezet magasságát, a helyiség hosszúságát és szélességét, a szobában lévő személyek számát és a rendelkezésre álló költségvetést. A vásárlás során ezek a tényezők befolyásolják a választást a síkpanel és a vetítővászon között. Továbbá – bár nincsenek általánosan elfogadott szabványok a képernyő méretével kapcsolatban, csupán iránymutatások léteznek – nem vitatható, hogy minél nagyobb a képernyő mérete, a tanteremben ülőkben annál több információ rögzül, és a megértés mértéke is egyenesen arányos a képernyő méretével. Következésképpen az oktatási szektorban – a lehető legnagyobb tanulási potenciál és az egészségre gyakorolt lehető legkisebb hatás elérése érdekében – a projektorokat gyakrabban kellene előnyben részesíteni a síkképernyős képernyőkkel szemben. 

Nyilvánvaló, hogy amikor a projektorok vetítőfelületéről van szó, a méret valóban számít.

További információért látogasson el a következő weboldalra: www.epson.hu/education

1  Egészségügyi Világszervezet (WHO)

2 Nature.com 2015

3Epson tájékoztató

4 TechNavio, 2016

5The Smart Cube, Epson Digital Displays: Display Size Relative to Distance (Epson digitális kijelzők: A kivetített kép mérete a távolság függvényében),2016. augusztus 12.