A kiskereskedelem jövője rendkívül személyessé válik

A kiskereskedők arra számítanak, hogy az átlagos fogyasztók igényeinek kielégítése kulcsfontosságú eleme marad az iparágnak, de hogyan fogják befolyásolni az új technológiák a vásárlás módját?

A kiskereskedelem jövője rendkívül személyessé válik

A kiskereskedelem jövője egyre inkább személyessé válik. Az Epson legújabb kutatásai szerint 2025-re a jövő munkahelye mind az online, mind az üzletekben folyó kiskereskedelem esetén rendkívül személyes környezetté válik.

A kiskereskedelem jövőkutatója, Howard Saunders szerint a nagy adathalmazok lehetővé teszik majd a személyre és testre szabott vásárlási élményt, és az európai kiskereskedelmi dolgozók hasonlóan pozitívan vélekednek. Az Epson kutatása során az iparági szakemberek gondolatait és előrejelzéseit több mint 7000 európai üzleti vezető és munkavállaló számára terjesztette elő, és a kiskereskedelmi ágazatban dolgozók 72 százaléka úgy véli, hogy képes lesz jobb élményt biztosítani az új technológiák segítségével.

Összességében a felmérésben részt vevő válaszadók 73 százaléka látja a személyes eszközöket úgy, hogy azok az ügyfelek és az üzletek összekapcsolódását egyre inkább lehetővé teszik, és csaknem fele elfogadja, hogy a nagy adathalmazok pozitív hatással lesznek az iparágra. Tehát mit jelent a személyre szabás egyre növekvő igénye a kiskereskedelem jövője szempontjából?

A fizikai kiskereskedelem fejlődése

Az adatvezérelt digitális forradalom mellett a kiskereskedelem fizikai elemének is fejlődnie kell majd ahhoz, hogy lépést tartson. Az Epson-kutatás megkérdezettjeinek több mint fele úgy véli, hogy a jövő az átlagos fogyasztók igényeinek kielégítése nélkül elképzelhetetlen. Ez jelentős akadályt jelent egy olyan ágazat számára, amelyet a fizikai tér és a digitális verseny szükségleteinek kiegyensúlyozására irányuló egyre növekvő kihívás sújt.

Az európai munkavállalók becslése szerint 2025-re a legmegfelelőbb termék kiválasztása 56 százalékban üzletekben történik. A válaszadók 51 százaléka szerint ezek a boltok olyan közösségi terekké válnak majd, ahol az emberek találkoznak egymással, és megosztják élményeiket.

A termékek fizikai szállítása hasonlóképpen alkalmazkodni fog ehhez az új technológiai hullámhoz. Az európai kiskereskedők 46 százaléka úgy véli, hogy a technológia lehetővé teszi majd az üzletek számára, hogy ne tartsanak készletet, hanem személyre szabott termékeket állítsanak elő a kereslet kielégítésére.

„Kiterjesztett” kiskereskedelem

A kiterjesztett valóság (AR) várhatóan hatalmas változást idéz majd elő a kiskereskedelemben. A megkérdezettek 69 százaléka egyetért azzal, hogy a termékek szimulációja minden környezetben segíteni fog az ügyfeleket a testreszabott felhasználás elgondolásában, az AR pedig egyedülálló érzékelési élményt nyújt az ügyfelek számára. Ugyanakkor 57 százalék egyetért azzal, hogy az AR közösségi és szórakoztató vásárlási élményt nyújt majd, és egy adott márka körül közösségi érzést teremt.

Jonathan Reynolds, az Oxfordi Intézet Kiskereskedelmi Menedzsment tudományos igazgatója szerint az AR és a virtuális valóság (VR) épp hype-ciklusuk csúcsán (a felfokozott elvárási csúcson) van. Véleménye szerint azok kiskereskedelembe való valódi integrációja addig nem fog megtörténni, amíg a mindennapok során nem biztosítanak megbízható mechanizmust. Az Epson saját kutatásai azt mutatják, hogy az európai kiskereskedők számára ez a váltás sokkal közelebb lehet, mint gondolnánk.

Az adatok kihívása

Annak ellenére, hogy az új technológiák ambiciózus jövőt kínálnak a kiskereskedelemben, az általános hozzáállás az adatmegosztáshoz még mindig akadályt jelenthet. Az ügyfelek vonakodhatnak, hogy elfogadják az adatok tulajdonjoga és a testre szabott élmények közötti kereskedelmet. Továbbá a válaszadók 63 százaléka gondolja úgy, hogy kihívást jelent az új technológiák megfizetése, és 40 százalékuk egyetért abban, hogy a munkavállalók képzésének hiánya szintén érzékelteti majd a hatását.

Úgy tűnik, a technológia jövője fontos kérdéseket vet fel a kiskereskedők és ügyfeleik közötti kapcsolatra vonatkozóan, amelyeket meg kell oldani ahhoz, hogy a kiskereskedők a technológiai átalakulás minden lehetőségét kihasználhassák.

Szeretne többet megtudni?

Az összes információt tartalmazó teljes jelentést innen töltheti le