A Holnap legnagyobb házi feladata: motiváció

Az együttműködő tanterem sikerességéhez 2025 diákjainak kezdeményezőképességre lesz szükségük

A Holnap legnagyobb házi feladata: motiváció

A ma munkahelyei viharos gyorsasággal jönnek létre, és ha lépést akarunk tartani, szembesülünk az állandó alkalmazkodás szükségességével. De a gyors technológiai fejlődés korában hogyan készítsük fel a holnap munkavállalóit a jövőre, amely rájuk vár?

A technológia egyre meghatározóbb szerepet játszik a munkánkban, ugyanakkor óriási lehetőségeket is kínál a tanulási módszereinket illetően, és a jövő tantermében az oktatási rendszer elsődleges célja a személyes motiváció és a szociális készségek kialakítása lesz, amelyek kulcsfontosságúvá válnak az oktatási teljesítmény szempontjából is.

A jövő együttműködő osztályterme

Az Epson a kulcsfontosságú technológiák oktatási iparágra gyakorolt hatásával foglalkozó új kutatása során a téma 17 vezető szakértőjének véleményét gyűjtötte össze, majd azok megvizsgálására több mint 7000 európai üzleti vezetőt és alkalmazottat kért fel.

Az így összegyűlt előrejelzések alapján elmondható, hogy 2025-ben egy tanterem már ki fogja használni az új technológiák előnyeit, például interaktív projektorokat, kiterjesztett valóságot és 3D nyomtatókat fog alkalmazni. Tanulmányunkban a válaszadók 53 százaléka úgy véli, hogy az AR-t a jövőben széles körben fogják használni gyakorlati kísérletezéshez, amely a biztonságot növeli, miközben a költségek és a specializált kísérleti terek szükségessége csökken.

Ez az elmozdulás a technológia felé várhatóan változást hoz a tanárok és a diákok közötti kapcsolatban, a pedagógusok az oktatási útmutatók vagy az életvezetők szerepét veszik fel, míg a diákok nagyobb felelősséggel tartoznak saját tanulásukért.

A megkérdezett európaiak 62 százaléka úgy véli, hogy ez a rendszer, amelyet az együttműködő tanulási technológia támogat, egyenlővé teszi az esélyeket a diákok számára azáltal, hogy lehetővé teszi, hogy minden diák a saját útját járva tanulhasson.

Az órák szerkezete a technológia eredményeként várhatóan szintén megváltozik, a válaszadók 67 százaléka úgy véli, hogy a tantermek az együttműködés színterei lesznek.

Motiváció a meta-tanuláshoz

A hallgatók egyre inkább proaktív szerepet játszanak saját tanulási eredményeik elérésében. A válaszadók 57 százaléka szerint az új norma a meta-tanulás lesz, amelyben a diákok sokkal nagyobb felelősséggel rendelkeznek saját oktatási folyamataik terén. Ezt alátámasztja, hogy a válaszadók 55 százaléka úgy véli, a meta-tanulás pozitív hatással lesz az oktatási szektor egészére.

A jó hír az, hogy a megkérdezettek mindössze 33 százaléka gondolja úgy, hogy a diákok motivációja veszélybe sodorja az oktatás minőségét a következő 10 évben.

A valóságban ahhoz, hogy ez a kulturális váltás megtörténjen, az oktatási testületeknek bizonyos ellenőrzéseket és ellensúlyozó tevékenységet kell bevezetniük. Rendkívül fontos, hogy a diákok képzése során a hangsúly azon legyen, hogy „önindítóvá” és saját tanulási haladásukért elszámoltathatóvá váljanak, például a szociális készségek elsajátítása révén, amely a tanulási folyamat szerves részét kell képezze.

A holnap munkatársai akkor lesznek képesek megbirkózni a kihívásokkal, ha ma a motiváció fontosságára helyezzük a hangsúlyt, és biztosítjuk a megfelelő oktatási eszközöket, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy alkalmazkodni tudjanak egy állandóan változó világban.

Szeretne többet megtudni?

Az összes információt tartalmazó teljes jelentést innen töltheti le: