A gyártási iparág 2025-ben: több munkalehetőség, több kreativitás, nagyobb növekedés

Az európai munkaerő a negyedik ipari forradalom pozitív hatásait jósolja

A gyártási iparág 2025-ben: több munkalehetőség, több kreativitás, nagyobb növekedés

Az innováció világában élünk. Ez a fejlett gyártás világa, és a 3D nyomtatás, a kiterjesztett valóság, a mesterséges intelligencia, valamint a fejlett robotika valószínűleg kulcsfontosságúak lesznek a jövő gyáraiban.

Mint mindig, amikor nagy léptékű változások közelegnek, felmérések készültek a közhangulatról. Például saját kutatásunk szerint az európai munkaerő 57 százaléka úgy gondolja, hogy a technológia negatívan hat majd saját iparágára az elkövetkezendő évtizedben.

A magas szám ellenére a további eredmények sokkal pozitívabb hozzáállást mutatnak a negyedik ipari forradalom várható előnyeihez, mint azt sokan várnák. Tehát: mit vár az európai munkaerő a gyártási iparág jövőjével kapcsolatban?

Az Epson vállalkozott ennek felderítésére: 17 szakértő vezetőt kértünk fel, hogy a technológia gyártási iparágra gyakorolt hatásairól részletesen mondják el véleményüket, ezeket az előrejelzéseket pedig több mint 7000 európai üzleti vezető és alkalmazott vizsgálta meg.

A gyártás lokalizálódik

A 3D nyomtatás segítségével egyre inkább helyben megoldhatóvá válik a termékek előállítása, a megnövekedett testreszabási igényeknek megfelelve. A megkérdezett szakértők, valamint az európai felsővezetés 74 százaléka úgy gondolja, hogy a gyártási iparágban bekövetkező gyors globális változás a helyi gazdaságok és a munkalehetőségek fellendüléséhez vezet majd.

Úgy gondolják, hogy az intelligensebb, összekapcsolt helyi gyárak amellett, hogy segíteni fogják a termékek életciklusa energiaintenzitásának csökkenését, gyorsan forgalomba hozható, rendkívül testreszabott termékeket állítanak majd elő. Sőt, a munkaerő 65 százaléka úgy gondolja, hogy az áruk minősége javulni fog.

A jövő munkavállalói alkalmazkodnak

A korábbi gyártási forradalmakhoz hasonlóan az az 52 millió 1európai munkavállaló néz szembe a legnagyobb bizonytalansággal, akik ebben az iparágban dolgoznak. Nem kétséges, hogy az a mód, ahogyan a munkaerő jelenleg dolgozik, jelentős mértékben megváltozik, de a legtöbb ember úgy gondolja, hogy a jövőben ugyanolyan fontos szerepet tölt majd be a gyártási iparágban. Például a munkaerő 60 százaléka szerint a robotok nem képesek helyettesíteni az emberi rugalmasságot, kreativitást és reakciókészséget, és ez azt sugallja, hogy az embereknek még mindig fontos szerepük lesz.

Alain Bernard professzor szerint a dolgozók egyre inkább robotokat fognak betanítani, és a cobotok (robotok, amelyeket az emberekkel való együttműködésre terveztek) egyre nagyobb kihívást jelentő feladatok során fognak segédkezni az embereknek. A válaszadók 70 százaléka egyetértett abban, hogy a robotok összetettebb feladatok elvégzésére lesznek képesek, olyanokra, amelyek elsajátítása az emberek számára hosszabb időt venne igénybe.

Tény, hogy a munkaerő 69 százaléka egyetért azzal, hogy a robotok a gyártási iparág infrastruktúrájának magját képezik majd. A válaszadók 55 százaléka szerint a legnagyobb kihívást a változó szabályozási környezetnek való megfelelés jelenti a robotok gyártásba és az infrastruktúrába való integrálása során.

A technológia „kiterjeszti” a gyártási iparágat

A robotika nem az egyetlen forradalmian új technológia. Bernard professzor és Darwin Caldwell professzor szakértői véleménye szerint a kiterjesztett valóság (AR) szintén fontos szerepet játszik.  Az AR valós idejű adatokba nyújt betekintést, tájékoztatja és utasítja a dolgozókat az összetett gyártási folyamatok során.

Bár a szakértők azt jósolják, hogy ez a technológia biztosítja az alkalmazottak intelligensebb és hatékonyabb munkavégzését, a munkavállalók továbbra is bizonytalanok. Mindössze 56 százalékuk találja az AR-t saját iparága számára megnyerőnek. Különösen a termékfejlesztés terén fűznek nagy reményeket hozzá, a válaszadók 43 százaléka szerint az AR ott fejti ki majd a legnagyobb hatást.

Hatékonyságnövekedés

Az innovációnak köszönhetően felbolydul majd a gyártási iparág jövője, de a vélemények továbbra is pozitívak. A válaszadók 83 százaléka úgy gondolja, hogy a technológia javítani fogja a szervezet hatékonyságát. Eszerint a gyártási iparág a jövőben hatékonyabb, produktívabb, pontosabb, analitikusabb és kreatívabb lesz.

A gyártási iparág forradalmi változásokon megy keresztül. Érthető, hogy az ilyen radikális változással szemben néhányan még mindig óvatosak. Ha a jövőt magunkévá szeretnénk tenni, talán a legtöbbet a múltból tanulhatjuk. A mögöttünk álló ipari forradalmak hatalmas változásokat hoztak. A gyártási iparág forradalmát, az előnyökkel járó átalakulást hozták el, valamint hatalmas globális növekedést és növekvő életszínvonalat. Minden bizonnyal pozitívan gondolunk erre.

Szeretne többet megtudni?

Az összes információt tartalmazó teljes jelentést innen töltheti le: