A 3D nyomtatás helybe hozza a gyártást

A jövő gyára egy hatalmas, mobil 3D nyomtató lesz, amely igény szerint költöztethető át és fogható munkára az európai munkaerő megkérdezésén alapuló kutatás szerint.

A 3D nyomtatás helybe hozza a gyártást

Az ügyfelek igényei változnak, és a gyártásnak is alkalmazkodnia kell ehhez. A modern piac felgyorsult követelményekkel bír, ahol az ügyfelek kívánságai és az általuk ténylegesen megvásárolt dolgok közötti rés napról napra csökken, viszont a testre szabhatóság iránti igény növekszik.

A technológiai átalakulás ezen hulláma során a 3D nyomtatás komoly tudású eszközt jelent a gyártásban. Ez egy olyan új forradalom kezdete, amely a jövőben intelligensebb gyárakhoz, rövidebb ellátási láncokhoz, illetve az igények helyben történő kielégítéséhez vezet. Az Epson kutatása szerint ennél az ellátás sebessége nem jelent majd korlátozó tényezőt. Sőt, az európai gyártási munkaerő 65 százaléka gondolja úgy, hogy az áruminőség az új technológiáknak köszönhetően javulni fog.

Ez az egyik az Epson új kutatásának jelentős megállapításai közül, amely a kulcsfontosságú forradalmi technológiák európai ágazatokra várhatóan gyakorolt hatását vizsgálja az elkövetkező évtized során. A kutatás alapját 17 magas szintű szakértő vezetővel készített interjú adta, akiknek feltevéseit azután több, mint 7 000 európai üzleti vezető és munkavállaló nézőpontjával vetették össze.

Igény szerinti nyomtatás

Ahogy a 3D nyomtatás gyártásban betöltött szerepe egyre jelentősebbé válik, a hiperlokális és végletekig testreszabott termékek piacára lépünk be. A gyártást hamarosan az „amit lát, az kinyomtatható” (WYSIWYP) új trendre reagáló kiskereskedelmi szektor mozgatja. Az ügyfelek mostanra már részletekbe menően választhatják ki és szabhatják testre az árucikkeket, ami remek alternatívát biztosít a hagyományos „kínálat szerinti vásárlás” modelljéhez viszonyítva.

A 3D nyomtatás Christopher Barnett jövőkutató szerint ezen átalakuló kiskereskedelmi piac tartóoszlopaként szolgál. És ennek előnyei túlmutatnak az egyes árucikkek testreszabhatóságán. Ezen technológia révén a sokféle alkatrészből álló árucikkek is egyetlen munkamenetben nyomtathatók ki, így az összetettebb ellátási láncok is leegyszerűsödnek.

Rövidebb ellátási láncok

3D nyomtatás a repülőipartól kezdve a gyógyszeriparon át jelentős mértékű anyagmegtakarítást tesz lehetővé, miközben elősegíti a gyártás testreszabását, ezáltal új, az egyes iparágakon átívelő üzleti ökoszisztémákat hozva létre. Bár a hagyományos kialakítású gyárak fontos szerepe megmarad, a gyártásban dolgozó munkavállalók 57 százaléka gondolja úgy, hogy a gyártóüzemek általánosságban sokkal lokalizáltabbá válnak.

A szakértők úgy vélik, hogy ebben az új környezetben a gyárak egyfajta evolúció során hatalmas mobil nyomtatókká fognak átalakulni, amelyek az igény szerinti területekre, például a városközpontokba költöztethetők. Kutatásunk kimutatta, hogy a gyártásban dolgozó munkavállalók 65 százaléka szerint ez az igény szerint kinyomtatott termékeket fogja eredményezni a tömeggyártás helyett.

Ennek nagy része még távoli célnak tűnhet, de a gyártás során már valóságról beszélünk. Az Epson a ruhaiparban korábban már bemutatta az igény szerinti textilnyomtatás bámulatos lehetőségeit. 1, valamint a 3D nyomtatásnak az egészségügyben, gyártásban, terméktervezésben és egyéb iparágakban történő alkalmazása már most kézzelfogható előnyökkel jár.

Helyi előnyök lehetővé tétele

A 3D nyomtatás a helyi forradalom katalizátorát jelenti, mivel a gyártásban dolgozó munkavállalók 60 százalékának véleménye szerint ez lehetővé fogja tenni a termelő iparágak számára a tevékenységeik áthelyezését és lokalizálását. A gyárak távoli igényfelmérésre vonatkozó képességeivel kombinálva a gyártás gyorsabbá, költséghatékonyabbá válik, és sokkal inkább képes lesz megfelelni a piac által egyre inkább elvárt igény szerinti gyártási elképzeléseknek.

Végezetül: a termelői iparágakban dolgozó megkérdezettek 40 százaléka gondolja úgy, hogy a 3D nyomtatás rövidebb, robusztusabb és szorosabban kapcsolódó ellátási láncokat fog eredményezni. A testre szabott gyártás teljesen fel fogja forgatni a jelenlegi globális tömeggyártást, és az ilyen eseteknél a mi erre adott reakciónk határozza majd meg a siker mértékét.  A 3D nyomtatás az alkalmazkodásra hajlandó szervezetek esetében pozitív változásokkal fog járni, jelentős üzleti, környezeti és társadalmi előnyök mellett.

Szeretne többet megtudni?

A teljes jelentés az összes megállapítást tartalmazza, és a weboldalról tölthető le: