70 éves a Seiko Epson Corporation

70 éves a Seiko Epson Corporation

2012. május 17. – 2012. május 18-án 70 éves lesz a főként karóráiról, precíziós időmérőeszközeiről, nyomtatóiról valamint projektorairól ismert Seiko Epson Corporation.

A vállalatcsoport 70 éves története 1942-ben kezdődött Japánban az óra-alkatrészeket gyártó Daiwa Kogyo – a mai Espon jogelődjének – megalapításával. A még mindössze kilenc fővel működő társaság már akkor is arra törekedett, hogy termékeivel kiszolgálja a vásárlók igényeit, és eleget tegyen az úgynevezett „monozukuri”1 filozófiának, azaz a termékgyártás művészetének és tudományának, a művészi színvonalú gyártásnak.
 
A folyamatos fejlesztéseket végző vállalat olyan kompakt, energiatakarékos és precíz technológiai megoldásokat alkotott, melyek lehetővé tették például a világ első kvarcórájának megalkotását. Ezért is választották az akkor már Seiko Group néven ismert vállalatot az 1964-es, tokiói olimpia hivatalos időmérőjévé: a sportesemény lebonyolításában a Seiko olyan precíziós időmérő eszközei segítettek, mint az asztali kvarcórák és a világ első hordozható, nagy pontosságú, elemes kvarc időzítője, illetve az első nyomtatós időmérő eszköz, mely képes volt az időeredmények azonnali nyomtatására is.
 
Az Epson folyamatos technológiai fejlődés iránti elkötelezettségét példázzák az elmúlt hét évtized szabadalmai, fejlesztései és termékei, így például az 1973-ban bemutatott, a világ első hat számjegyű LCD kijelzős kvarcórája, vagy az 1982-es hordozható számítógépe, amely mindössze 1,6 kg-ot nyomott. De 1982-ben jelentette be az Epson a világ első karóratelevízióját is, melynek folyadékkristályos kijelzőjét úgy fejlesztették tovább, hogy képes legyen mozgóképek megjelenítésére is. Ezzel valójában az Epson megalkotta a világ legkisebb és legkönnyebb tévéjét.
 
A nyomtatók és projektorok piacán is fontos fejlesztéseket végzett a gyártó az elmúlt 70 évben, így például a világ első 720 dpi felbontású, színes, tintasugaras nyomtatója is az
 
Epson márkanevet viselte. A házimozi-élmény megteremtése érdekében az Epson olyan komplett otthoni szórakoztató rendszereket alkotott, melyekben egyszerre kapott helyet a DVD-lejátszó, a hangszórók és természetesen a projektor is, de tervezett projektort extrém körülményekre is – 2006-ban dobta piacra első porálló készülékét.
 
„Az elmúlt 70 év tudását és tapasztalatát felhasználva az Epsonnál a jövőben is arra törekszünk, hogy lépést tartsunk a technológiai fejlődéssel, és olyan termékeket kínáljunk felhasználóinknak, melyekben valóban örömüket lelik” – mondta Minoru Usui, a Seiko Epson Corporation elnöke.
 
A 70 éves Seiko Epson Corporation történetéről és főbb termékeiről bővebb információ elérhető angol nyelven, az alábbi linkeken:
 
1 Monozukuri a japán termelés művészete, a művészi színvonalú termelésmenedzsment. Szó szerinti
fordításban a „mono” termékeket, a „tsukuri” előállítást, gyártást jelent.
 
Az Epson csoportról
 
Az Epson a világ egyik vezető vállalata a képalkotás és innováció terén. Kompakt, energiatakarékos, nagy pontosságú technológiái, továbbá nyomtatóktól az üzleti célú és otthoni 3LCD-kivetítőkön át a szenzorokig és egyéb mikroeszközökig terjedő termékköre révén arra törekszik, hogy túlszárnyalja a felhasználók elvárásait az egész világon.
 
A Japánban székelő Seiko Epson Corporation vezette Epson csoport 99 vállalatában világszerte több mint 78 000 munkavállaló dolgozik. A vállalatcsoport elkötelezett híve a környezet globális védelmének és a helyi közösségek folyamatos támogatásának. http://global.epson.com/
 
Az Epson Europe vállalatról
 
Az európai, közel-keleti, oroszországi és afrikai régiókért felelős Epson Europe B.V. székhelye Amszterdamban található. A 1,594 főt foglalkoztató vállalat bevétele a 2010-as pénzügyi évben 1,583 milliárd eurót tett ki. http://www.epson-europe.com/